Razstava predstavlja prerez skozi individualno stanovanjsko gradnjo in njeno stanje v svetovnem merilu ter povzema načine bivanja v različnih okoljih, tradicijah in kulturah. Javnost opozarja, da vsako okolje zahteva temeljit razmislek o gradnji hiše in da je kvalitetna arhitektura stanovanjskih hiš mogoča na različnih področjih in z različnimi izhodišči.

Otvoritev razstave in podelitev nagrad

Na razstavi bodo predstavljene hiše sveta, ki upoštevajo vrednote skladnosti, zmernosti in smotrnosti v najrazličnejših oblikah ter ustrezajo potrebam različnih življenjskih slogov uporabnikov. V sodobni družbi je prav sistematična gradnja kakovostnih družinskih hiš priložnost, da se arhitektura najbolj potrdi kot družbeno-socialna vrednota. Z razstavo želijo organizatorji stanovanjsko arhitekturo še bolj neposredno približati ljudem. Arhitekturne publikacije praviloma zanimajo profesionalce, za doseganje širšega kroga populacije pa se je treba domisliti drugačnih strategij.

12_h65_ceska_4.jpg

Vrhunec enomesečne razstave bo 16. maja z otvoritvijo razstave na Kongresnem trgu, predavanjem Kaj je dobra hiša? in podelitvijo nagrad “Hiše Awards”. Zanje se potegujejo vse na razstavi predstavljene hiše. Mednarodna strokovna žirija bo najbolje ocenjenima projektoma podelila nagrado za trajnostno odličnost in nagrado za inovativno odličnost.

Mednarodna arhitekturna konferenca

Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču bo v četrtek, 17. maja, v okviru festivala potekala Mednarodna arhitekturna konferenca. Letos raziskuje odnos med kakovostnim oblikovanjem, premiki v družbenih prioritetah in dojemljivosti, ter odzivi v arhitekturni praksi, ki so posledica le-teh. Zdi se, da v arhitekturi prihaja do premika ali morda celo vrnitve k bolj temeljnim vprašanjem in razmislekom o tem, kako ljudje uporabljajo svoje stavbe, kje in kako se ljudje in družba vključujejo v arhitekturne scenarije, ter o tem, kaj lahko pričakujemo in zahtevamo od oblikovanega in grajenega, ki nas obdaja.

8_h65_avstrija1_2.jpg

Arhitekturni biroji, ki se letošnjega maja predstavljajo na konferenci BA12, sestavljajo osredotočen, a raznolik izbor slogov, vrednot in pristopov: od mladih, raziskujočih in junaških s333 ter nekonvencionalnih fantazij vsakdanjika Edouarda Francoisa do privlačno disciplinirane inovativnosti Madridčanov Nieto Sobejano. Vsi brez izjeme pa se zavedajo pomena kakovostnega oblikovanja, ki tako v drznih stanovanjskih kot v navdihujočih javnih stavbah služi jasnemu namenu – da tako v funkcionalnem kot estetskem smislu navežejo stik s svojimi uporabniki in s širšim družbenim kontekstom, v katerem nastajajo.

Predavatelji:
Tony Fretton, Tony Fretton Architects; London, Velika Britanija
Enrique Sobejano & Fuensanta Nieto, Nieto Sobejano; Madrid, Španija
Jonathan Woodroffe, S333 Architecture + Urbanism; London, Velika Britanija
Edouard François, Maison d’architecture Edouard François; Paris, Francija
Jan Schellhoff, UNStudio; Amsterdam, Nizozemska
Antón García-Abril, Ensamble Studio; Madrid, Španija

14_pieter_kers_villa_roling_1.jpg

O Odru 180°

Oder 180° je serija kratkih provokativnih nastopov (180 sekund), kjer s pomočjo pravih vprašanj določeno temo obravnavajo izvirno in široko misleči posamezniki. V svojih 180 sekundah se soočijo z zastavljeno temo, kot jo razumejo v najširšem okviru, in v strnjeni ter jasni obliki predstavijo svoj odziv nanjo. Izbrani časovni okvir namenoma ne omogoča podajanja natančnih odgovorov, ker verjamemo v moč postavljanja pravih vprašanj. Z njimi poskušajo postaviti pod vprašaj zastarele predstave, podrezati v fiksne ideje in se ozreti za nepričakovanimi novimi potmi. Zato se vsak prispevek začne ali konča z vprašanjem, ki ga predavatelj zastavi sebi, občinstvu ali obojim.

Krovno vprašanje, ki povezuje vse predstavitve na Odru 180°, je ‘’Kaj je dobra hiša?’’. Postavljeno je sistemsko in kompleksno. Terja razmislek, ne samo o tem, kam želimo, temveč tudi o tem, kako naj tja pridemo. Išče vpoglede, ki so hkrati vizionarski in pragmatični. Prihodnost ni posledica izbire med alternativnimi potmi, ki jih ponuja sedanjost, ampak prostor, ki je ustvarjen – najprej v mislih in nameri, nato še z dejavnostjo. Prihodnost torej ni nekaj, kamor gremo – je tisto, kar ustvarimo, je miselni okvir, ki je vedno »Zakaj?« in potem slika, ki je vedno »Kako?«. Kako vidijo proces ustvarjanja novih vlog, pravil, odzivov ustvarjalni posamezniki iz različnih polj? S katerimi vprašanji se ukvarjajo? In s katerimi, menijo, da bi se morali ukvarjati vsi?

Oder 180° je edinstven dogodek v slovenskem prostoru, kjer stopajo v dialog arhitekti, gradbeniki, strojni in elektroinženirji, sociologi, ekonomisti, umetniki. Ponuja izjemno pestro in zgoščeno paleto mnenj, izkušenj, vprašanj in idej, strnjeno v dan živahne in sproščene komunikacije.