»Tu je nov svet, tu je paradiž!« je 14. aprila 1818 jamski svetilničar Luka Čeč naznanil svoje naključno odkritje novih, najlepših delov Postojnske jame, po kateri se je v dveh stoletjih do danes sprehodilo več kot 38 milijonov obiskovalcev z vsega sveta. Čeč je bil eden od delavcev, ki so aprila 1818 Veliko dvorano Postojnske jame okraševali in pripravljali na skorajšnji obisk avstrijskega cesarja Franca I. Med urejanjem osvetlitve se je prek improviziranega mostu povzpel na skale in izginil. Potem ko je bil dlje časa pogrešan, se je Čeč vendarle prikazal sodelavcem z danes znamenitim vzklikom in spoznanjem, da je odkril novo jamo.

Kljub temu so vse do sredine 19. stoletja zasluge za odkritje pripisovali postojnskemu okrožnemu blagajniku Löwengreifu. Šele z objavo zapisa v Schmidlovem delu o slovenskih jamah je Čeč leta 1854 dobil zadoščenje in pravo mesto med odkritelji Postojnske jame. »On je začel spreminjati obiskovalce jame v občudovalce in ti občudovalci so naši najboljši popotniki, ki govorijo o svoji osebni izkušnji jame in potem gostje k nam enostavno pridejo,« je danes povedal predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj in izrazil začudenje, da v vsej turistični zgodovini tega naravnega bisera noben del jame doslej še ni bil poimenovan po njenem odkritelju.

Zato odslej njegovo ime nosi prenovljeni peron za obiskovalce v Kristalni dvorani Postojnske jame, ki je ena od pridobitev v jubilejnem letu. Kot je pojasnil Batagelj, je bil 40 let stari peron »dotrajan mastodont iz nekega drugega časa« in zato prepotreben prenove. Zaupali so jo arhitektu Nikiju Motohu, ki je sledil viziji, da mora človeška roka posegati v jamo s spoštljivostjo in diskretnostjo. »Hoteli smo 'zmehčati' vizualno podobo perona, popraviti akustiko, predvsem pa smo s tem tirom želeli sporočiti, da karkoli delamo v jami, se ne trudimo, da bi bilo to lepše od jame same,« je poudaril Batagelj.

Osrednji dogodek bo novembrska prireditev Poklon Postojnski jami

Predsednik uprave družbe se je ob tem s simboličnim darilom, kristalno človeško ribico, zahvalil Ivanu Franku, ki že 40 let opravlja tudi delo vodiča po Postojnski jami, in mu podaril tudi uokvirjeno ročno napisano prošnjo, s katero se Frank leta 1978, tedaj še dijak, zaprosil za zaposlitev v Postojnski jami. In kakšen je Frankov odnos do jame? »Predvsem spoštljiv, ker to nam je dano in če nam je kaj dano, ni naše, je od nas vseh. V jami sem bil kot vodič več kot 13.000-krat, po njej pa sem prepeljal zagotovo nekaj milijonov obiskovalcev,« je povedal Frank.

Odprtje prenovljenega tira je bil prvi v nizu dogodkov, s katerimi bodo v Postojnski jami vse jubilejno leto obeleževali 200-letnico odkritja najlepšega dela jame, osrednji dogodek pa bo novembrska slovesna prireditev Poklon Postojnski jami, ki jo bodo sooblikovali umetniki, znanstveniki in drugi ustvarjalci. Sicer pa je Postojnska jama, kot je na novinarski konferenci povedal Batagelj, v letošnje jubilejno leto stopila z izvrstno popotnico, saj je leto 2017 zaključila z najboljšimi poslovnimi rezultati v zgodovini turističnega obiskovanja Postojnske jame.

Zabeležili so 6,5 milijona evrov dobička in 80.000 evrov dodane vrednosti, kar je po Batageljevih besedah v turizmu težko doseči. Obisk v času velikonočnih praznikov, ki so tradicionalni »barometer« prihajajoče turistične sezone, ko so v Parku Postojnska jama v štirih dneh zabeležili nekaj manj kot 22.000 obiskovalcev, pa nakazuje tudi uspešno sezono 2018.