Medtem ko Marjan Batagelj po cerkljanskih vaseh obiskuje delničarje Certa holding in se pripravlja na prevzem cerkljanskega gospodarstva in turizma, se mu je v domači Postojnski jami zgodil tihi prevzem. Njegovo pisarno so za nekaj dni zavzeli učenci pivške osnovne šole Košana, ki jo letos obiskuje 74 učencev.

Devet izmed njih jih je dobilo priložnost, da vstopijo v svet Postojnske jame tudi nekoliko drugače, kot so bili vajeni doslej. V zakulisje vsega tistega, kar je treba, da se obiskovalec te turistične znamenitosti dobro počuti in domov odnese dober vtis. Nastavili so svojega direktorja, znameniti jamski vlak je dobil novega mladega voznika, za male človeške ribice je skrbela mlada biologinja. Goste je v jamo popeljal mali vodnik, izbrali so novega kuharja, sobarice in celo tajnega agenta, ki prisluškuje zaposlenim. Ocenili so namreč, da je treba nekoliko posodobiti sisteme prisluškovalne sobe, ki so jo ob nedavni obnovi hotela Jama nepričakovano odkrili za dotlej tesno zaprtimi vrati.

Bi človeškim ribicam teknila čokolada?

Ocvrti kapniki na jedilniku in sadna kupa ob prihodu na delovno mesto so le nekatere od novosti, ki so jih uvedli novi prevzemniki. Tian Jagodnik je postal direktor. Zavezal si je zloščene čevlje, popravil kravato in manšetne gumbe ter s svojo novo tajnico stopil do voznika jamskega vlaka. Ta zna zdaj povedati, da je najpomembnejše delo voznika jamskega vlaka hupanje. Aljaž Debeljak se je preizkusil v delu jamskega vodnika. »Kapniki so iz tako posebne mase, kot so slovenski košarkarji,« je povedal Aleš. Kuhar je namazal palačinke, sobarici pa sta – medtem ko je bila na hodniku sveta tišina – naskrivaj preverili, kako se skače na novih posteljah v hotelu Jama. Ena od četrtošolk je prodajala vstopnice, Noemi Sušelj se je družila z jamskimi biologi in preverila, ali bi človeškim ribicam nemara teknila čokolada.

Devet četrtošolcev si je takšen vpogled v delovanje turistične atrakcije zaslužilo za nagrado. Lani so namreč še kot tretješolci v Avstrijo poslali knjigo z naslovom Rojstni dan človeških ribic, ki so jo sami ilustrirali in napisali. Navdih zanjo so dobili v malih zmajčkih, ki so se izlegli v Postojnski jami, pripoveduje o praznovanju njihovega prvega rojstnega dne in njihovem srečanju z drugimi živalmi in rastlinami. Med poletnimi počitnicami so izvedeli, da so zanjo prejeli posebno nagrado žirije.

»V Postojnski jami smo pozorni na samoiniciativnost mladih generacij, prav tako pa se zavedamo, da se s smotrnim in premišljenim izobraževanjem mladih v prihodnje lahko izognemo krizi kadrov, ki je slovensko turistično panogo prizadela v letošnji sezoni,« o pomenu akcije pravijo v Postojnski jami. Batagelj, ki je bil nad tihim prevzemom pravzaprav navdušen, je s povabilom mladih v jedro podjetja želel prenesti še eno sporočilo, in sicer da mora biti vsak poklic spoštovan in da je vsak zaposleni pomemben za dobro in utečeno delovanje podjetja. Pa četudi je »samo« čistilka.