Hokejisti Olimpije so na finalni premieri državnega prvenstva še podaljšali mučno serijo porazov proti Jesenicam, ki so na dvanajsti medsebojni tekmi slavile že enajstič v sezoni. Železarje je ponesla zmagovalna miselnost, Olimpija pa se je znova ustrašila zmage, potem ko ji je tekmec z neprepričljivo predstavo ponudil priložnost za presenečenje.

Podoben scenarij smo videli že pred mesecem dni na uvodu četrtfinala alpske lige, ki so ga državni prvaki na koncu dobili s 4:0 v zmagah. Olimpija je bila pred mesecem dni konkurenčna le še na drugi tekmi, potem pa je po vojni napovedi ugasnila in doživela grenko slovo od tekmovanja. Po nizu porazov z večnimi tekmeci ima Olimpija ob današnjem nadaljevanju finala v slovenskem prvenstvu nemara celo zadnjo priložnost, da popravi vtis in se vključi v igro za prvaka. Na tivolskem ledu bo igrala tudi proti uroku domače dvorane, v kateri so Jeseničani nazadnje pokleknili pred dvema letoma. Za Olimpijo bo nocojšnji test pomenil tudi tekmo sezone, saj bi jeseniški hokejisti v primeru nove zmage lahko ubranili državno lovoriko že na četrtkovi tekmi številka tri v Podmežakli. S tem bi potrdili status nespornega favorita in v vitrino pospravili dvojno krono.

Potem ko je ljubljanski trener Jure Vnuk ob januarskem prevzemu funkcije napovedal državni naslov, je pred finalom spremenil retoriko in si ponižno zaželel, da se Olimpija ne bi osramotila. Ljubljančani s petino višjim proračunom niti po zamenjavi trenerja ne ponudijo pravega odgovora na jeseniški izziv, ob čemer velja poudariti, da je devet članov gorenjske članske zasedbe v zadnjem obdobju vzporedno nastopalo v končnici EBEL do 20 let. Mladi železarji so se ustavili šele na zadnji tekmi finala in z uspešnimi predstavami v tej zimi potrdili, da se v Zgornjesavski dolini kali nova uspešna generacija hokejistov, medtem ko v dveh ljubljanskih klubih ne zmorejo sestaviti igralskega kadra niti za eno moštvo.

V teh dneh ima dvojne obveznosti tudi jeseniški trener Gaber Glavič, ki v slovenski reprezentanci opravlja naloge trenerja vratarjev. V Podmežakli se bo v zgodovino vpisal kot trener, ki je že v svoji krstni sezoni med člani postavil rekord po številu zmag nad Olimpijo. S prvo tekmo finala državnega prvenstva ni bil povsem zadovoljen, saj od svojih varovancev vedno zahteva prepoznavno in disciplinirano igro, obenem pa je podčrtal, da velike ekipe zmagujejo tudi takrat, ko jim ne gre vse po načrtih. Glavič se je doslej izkazal kot natančen trener, ki med tekmo povsem izklopi zunanje dražljaje, medtem ko njegov tekmec Jure Vnuk na različne načine komunicira celo z obiskovalci na tribuni. Potem ko so jeseniški navijači v soboto zvečer polili ljubljansko klop s pivom, jih je v zameno začel škropiti z vodo.