Uvod v dvodnevno dogajanje na progi Pietramurata je bil za Gajserja zelo slab, kajti na sobotnih kvalifikacijah je osvojil šele 17. mesto (Gerčar je bil 27.). Svetovni prvak iz leta 2016 je padel že takoj na začetku dirke, zato se je moral prebijati z zadnjega mesta. »Prvi ovinek je zelo ozek in smo se zaleteli. Tekmeci so bili malce hitrejši, mene pa je vrglo, nekdo me je še porinil in sem padel. Z zadnjega mesta sem krenil, dal sem vse od sebe, da bi prišel čim bolj v osredje. Bolje je, če lahko izbiraš med prvimi, res pa je, da tu lahko tudi z drugih mest še narediš dober start. Nisem pa imel niti prave hitrosti, ker sem moral nenehno prehitevati,« je razplet kvalifikacij, ki jih je dobil Nizozemec Jeffrey Herlings (Slovenec je za njim zaostal za skoraj minuto in pol) pred Italijanom Antoniom Cairolijem, opisal Slovenec Tim Gajser.

23-letni Herlings je tudi v obeh uradnih vožnjah »ponovil vajo« s kvalifikacij, dvakrat zmagal, osvojil maksimalnih 50 točk in prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku za SP. Številne Slovence v tako imenovanem »slovenskem kotičku« ob progi Pietramurata je v prvi vožnji razveselil Gajser, ki je kljub slabemu startnemu izhodišču »prvi polčas« dirke končal na petem mestu, njegov rojak Gerčar pa na 27. V drugi vožnji so od veselja najprej noreli Italijani, kajti domačin Antonio Cairoli je takoj po startu prevzel vodstvo. A njihovo veselje je bilo kratkotrajno, kajti devetkratnega svetovnega prvaka je že v tretjem krogu prehitel izjemni Herlings.

Gajser se je že na startu zapletel, a se je vseeno prebil na deveto mesto, Gerčar pa je z 22. za las zgrešil letošnje prve točke za SP. Skupno je bil Gajser na VN Trentina sedmi in je v skupnem seštevku napredoval na deveto mesto, Gerčar pa je dirko v Italiji končal na 27. mestu.

»Če bi dirko ocenil od ena do deset, bi ji dal sedmico. Čeprav je še veliko stvari, ki jih je treba popraviti, spremeniti, dodelati in izpiliti, lahko rečem, da gre iz tedna v teden, iz dirke v dirko na bolje in da napredujem. Veliko mi pomeni podpora navijačev, sploh v časih, ko mi ne gre vse po maslu. Navijači te dvignejo in ti dajo motivacijo. Morda sem v Trentinu dosegel manj, kar so pričakovali, a se vedno trudim in dajem vse od sebe,« je po dirki dejal Tim Gajser.