»Glede na dosedanjo stopnjo preiskave naj bi bil napadalec nemški državljan in ne, kot se je že pojavilo povsod, begunec ali kaj podobnega,« je poudaril Reul, notranji minister v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija.

Vzrok in motiv napada sta sicer še vedno nejasna. Po prvih informacijah naj bi bil voznik, ki se je po napadu ustrelil, psihično nestabilni samotni napadalec, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je medtem tudi znižala število smrtnih žrtev incidenta s štiri na tri, vključno z napadalcem.

V vozilu našli »sumljiv predmet«

V napadu, v katerem je voznik z veliko hitrostjo zapeljal kombi med goste na gostinskem vrtu, je bilo okoli 30 ljudi poškodovanih. Trije so v kritičnem stanju, še poroča dpa.

Policija tudi še vedno preiskuje navedbe, da naj bi iz kombija tik pred napadom izskočila dva človeka, morda celo več. Zaenkrat kakih dokazov za to niso našli, je povedala tiskovna predstavnica tamkajšnje policije.

Dodala je še, da so v vozilu našli »sumljiv predmet«. Za kaj naj bi šlo in ali predstavlja kako grožnjo, ni znano, poroča dpa.

Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik države Frank-Walter Steinmeier sta medtem že izrazila sožalje žrtvam in njihovim svojcem. V Nemčijo prihajajo tudi izrazi sožalja iz drugih evropskih držav. Med drugim je sožalno brzojavko poslal francoski predsednik Emmanuel Macron.