Praviloma o obisku tujega državnika javnost obvesti država gostiteljica. Tako je bilo po navedbah nemške tiskovne agencije dpa tudi marca lani, ko se je nemška kanclerka v Washingtonu srečala z ameriškim predsednikom. Bela hiša tokrat tega še ni storila. Tako kot na lanskem srečanju, ki je bilo njuno prvo, bosta voditelja tudi tokrat govorila predvsem o trgovinskih odnosih. Marca so namreč začele veljati carine na jeklo in aluminij, ki jih je uvedel ameriški predsednik. Nemčijo je Washington sicer skupaj z drugimi članicami EU začasno izvzel iz teh carin.

Govorila bosta predvsem o trgovinskih odnosih

Ameriški predsednik je na srečanju pred dobrim letom opozoril na nemški trgovinski presežek, ki znaša okoli 50 milijard evrov. »Želimo pravičnost, ne zmage,« je tedaj poudaril. Za pravično trgovino se je zavzela tudi Merklova.

Tedaj sta voditelja govorila tudi o za Američane prenizkih nemških izdatkih za obrambo. Nemška kanclerka je obljubila povečanje sredstev. Nemčija se je sicer zavezala, da bo Natov cilj dveh odstotkov BDP za obrambo izpolnila do leta 2024. Na srečanju je veliko pozornosti vzbudilo tudi Trumpovo obnašanje na fotografiranju s kanclerko. Merklova je namreč Trumpa zadržano vprašala, ali bi se rokovala, on pa jo je očitno ignoriral, je spomnila dpa.