Po podatkih Facebooka je bilo največ uporabnikov prizadetih v ZDA, okoli 70,6 milijona. Na drugem mestu so Filipini z 1,2 milijona uporabnikov, v Veliki Britaniji bi jih bilo lahko prizadetih do 1,1 milijon, še ocenjuje Facebook.

Zuckerberg: Še vedno sem najprimernejši za vodenje Facebooka

Ustanovitelj ter glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je priznal, da je naredil napake in da bi njegovo podjetje moralo storiti več. Še naprej pa je prepričan, da je najprimernejši za vodenje družbenega omrežja z dvema milijardama uporabnikov po vsem svetu.

Na novinarski konferenci je dejal, da je sprva menil, da so ljudje sami odgovorni za to, kako bodo uporabili možnosti, ki jim jih daje družbeno omrežje facebook. »Če pogledam nazaj, vidim, da ni bilo prav, da sem razmišljal tako,« je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

»Glede na to, kar vemo danes, razumemo, da moramo na svojo odgovornost gledati širše,« je še dejal Zuckerberg. »Da ljudem ne ponudimo zgolj orodij, temveč prevzamemo polno odgovornost za to, kako jih ljudje uporabljajo,« je pojasnil.

Cambridge Analytica trdi, da je dobilo podatke zgolj 30 milijonov uporabnikov

Že med Zuckerbergovo novinarsko konferenco se je odzvalo podjetje Cambridge Analytica. Tvitnilo je, da je prišlo do podatkov 30 milijonov uporabnikov, ne 87 milijonov, ter zatrdilo, da podatkov s facebooka niso uporabili za kampanjo pred predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016. Ob tem je ponovilo, da je vse podatke že izbrisalo.

Izvršni direktor Facebooka je še povedal, da je notranja revizija v podjetju razkrila novo težavo družbenega omrežja, in sicer so nepridipravi zlorabili možnost, da uporabniki iščejo drug drugega tako, da v facebookov iskalnik vtipkajo elektronski naslov ali telefonsko številko. Tako so informacije z javnih profilov uporabnikov združili s podatki, ki so jih našli drugje. Facebook je to možnost že blokiral.

»Upravičeno je pričakovati, da je v zadnjih nekaj letih kdo verjetno prišel do vaših javnih podatkov na ta način, če ste imeli to možnost vključeno,« je še dejal Zuckerberg, ki bo v zvezi s škandalom 11. aprila pričal pred ameriškim kongresom.