Hrvaško podjetje Crodux je dobilo posel predelave cevovoda za naftne derivate v plinovod za rafinerijo v Bosanskem Brodu v skladu s protokolom med Hrvaško in Republiko Srbsko o plinifikaciji rafinerije, ki je v lasti ruske družbe Zarubežnjeft. Pri preverjanju stanja cevovoda se je prejšnjo sredo izlila nafta ob zahodni avtocestni vpadnici v Slavonski Brod in onesnažila tamkajšnje vodno zajetje, iz katerega črpajo pitno vodo za mesto in okolico.

Minilo jih je potrpljenje

Koncentracija nedovoljenih ogljikovodikov je bila občutno višja, kot je dovoljeno, prebivalci pa so zaradi onesnaženja vodnega zajetja velikonočne praznike preživeli v vrstah za pitno vodo. Pristojne službe so zagotovile približno 70 cistern in rezervoarjev, od minulega petka pa so v Slavonski Brod pripeljali tudi več kot 600.000 litrov ustekleničene vode. Po prvotni paniki se je stanje umirilo, a so prebivalci ogorčeni. Predvsem so zaskrbljeni zaradi zdravja otrok, jeze niso skrivali niti pred premierjem Andrejem Plenkovićem, ki je zaradi onesnaženja vode prejšnji konec tedna obiskal Slavonski Brod. Sprašujejo se, kaj se bo še zgodilo po onesnaženju zraka in vode. Povrhu so z vsakim visokim vodostajem Save v strahu, ali bodo zdržali protipoplavni nasipi. Nova ekološka nesreča je težka preizkušnja za prebivalce in nekateri so v pogovorih za hrvaške medije povedali, da bodo sledili številnim someščanom ter poiskali varnejše življenje na Irskem ali v Nemčiji.

V mestni upravi v Slavonskem Brodu trdijo, da so skušali odgovorni za nesrečo to prikriti, saj ni nihče dva dni obvestil ne lokalne ne regionalne uprave o onesnaženju vodnega črpališča. Župan Slavonskega Broda Mirko Duspara, ki je na lanskih lokalnih volitvah zmagal kot neodvisni kandidat, je prepričan, da so za zastrupitev vode z ogljikovodiki odgovorni v Croduxu ter na ministrstvu za varstvo okolja in energetiko. Med drugim je zatrdil, da analize vode iz slavonskobrodske mreže v času pred ekološko nesrečo niso kazale onesnaženja z ogljikovodiki.

Najhujša ekološka nesreča

Direktor podjetja Crodux energetika Branko Radošević je kot absolutno nemogoče ocenil, da bi izlitje nafte iz cevovoda onesnažilo pitno vodo. Medtem ko ni želel ugibati, ali je iz cevovoda izteklo 200 ali 300 litrov naftnih derivatov, je Duspara zatrdil, da so včeraj vsaki dve uri s kraja nesreče odpeljali po najmanj tri kubične metre naftnih derivatov, ki po njegovih besedah neprekinjeno iztekajo iz cevovoda že od minule srede. Trdi, da je onesnaženih najmanj tisoč kvadratnih metrov območja, ki je bilo »prepojeno z nafto«, kot tudi približno 700 metrov tamkajšnjega odvodnega kanala. Duspara je prepričan, da si v Croduxu prizadevajo zmanjšati svojo odgovornost.

Lastnik Croduxa, upokojeni hrvaški general Ivan Čermak, se za zdaj ni oglasil v zvezi z ekološko nesrečo, ki je ena najhujših na Hrvaškem. Župan meni, da so odgovorni tudi v inšpekciji ministrstva za okolje, ker niso pravočasno obiskali kraja nesreče in sprožili ukrepov, da bi takoj po nesreči preprečili onesnaženje vodnega zajetja. Okrcal je tudi pristojnega ministra Tomislava Ćorića (HDZ), ki je v torek izjavil, da so zadnje analize pokazale sprejemljive vrednosti ogljikovodikov v vodovodnem omrežju Slavonskega Broda, a je opozoril, da to ne pomeni ukinitve prepovedi uporabe vode za pitje in kuhanje.

Duspara in mestno vodovodno podjetje sta medtem kazensko ovadila neznane storilce zaradi onesnaženja okolja ter ogrožanja ljudi in premoženja. Na podlagi ovadbe je tožilstvo naložilo policijsko preiskavo dogodka. Če bodo navedbe iz ovadbe potrjene na sodišču, odgovornim grozi od enega do 15 let zapora, so pojasnili na tožilstvu.

Priključitev na novo zajetje

Po velikonočni nedelji so stekla dela za priključitev Slavonskega Broda na bližnje vodno zajetje Sikirevci, a bo za preusmeritev dela vode iz črpališča, ki ga uporabljajo v Vinkovcih, potrebnih vsaj 15 dni. V javnem podjetju Hrvatske vode so napovedali, da morajo v tem času opraviti tudi dezinfekcijo vodovodne mreže. V Slavonskem Brodu menijo, da se stanje ne bo normaliziralo niti po priključitvi na vodno zajetje Sikirevci. Pričakujejo večmesečno omejeno oskrbo in redukcije, nihče ne ve, kdaj bodo znova lahko dobili vodo iz svojega vodnega črpališča. Najbolj optimistične ocene kažejo, da bo to čez šest mesecev, ko naj bi po napovedih končali tudi plinifikacijo rafinerije v Bosanskem Brodu.