Občani in obiskovalci prestolnice se lahko od pomladi do jeseni, predvsem pa v vročih poletnih dneh brezplačno odžejajo s pitno vodo, ki priteče iz javnih pitnikov. Ti so razporejeni na 35 različnih lokacijah, največ jih je v mestnem središču ter ob priljubljeni Poti spominov in tovarištva. Priključeni so na osrednji ljubljanski vodovodni sistem, voda doteka iz vodarne Kleče.

Od pomladi do oktobra

Kot je zapisano na spletni strani javnega podjetja Vodovod-kanalizacija (VO-KA), je brezplačna osvežitev v mestu na voljo v obdobju od pomladi do oktobra. V tem času namreč ni nevarnosti, da bi zaradi nizkih temperatur voda v ceveh zamrznila. Čeprav so temperature v zadnjih dneh že krepko pomladne, je do včeraj naravna pitna voda pritekla iz šestnajstih mestnih pitnikov. Preostali do včeraj še niso delovali.

»Čeprav zjutraj že več kot mesec dni ni bilo negativnih temperatur in čeprav je bilo v soboto in nedeljo sončno, pitniki ob PST in drugje še ne delajo. Kdaj bomo lahko pili iz pitnikov?« se je minuli teden prek portala Pobude občanov na ljubljansko mestno občino z vprašanjem obrnil eden od občanov, medtem ko je drugega zanimalo, zakaj ne deluje pitnik v parku Zvezda. Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet ljubljanske mestne občine in javnem podjetju VO-KA ob tem odgovarjajo, da odpiranje pitnikov izvajajo postopoma, vsi pa naj bi bili nared še ta teden.

Z obrobja poti mestnemu središču

Od že delujočih pitnikov jih je, kot je razvidno na spletni strani javnega podjetja, največ ob Poti spominov in tovarištva (PST). Od minulega četrtka denimo delujejo pitniki ob PST pri Cesti na Brdo, pri Litijski in Leskovškovi cesti ter ob Malem grabnu, že dan prej so odprli tudi pitnike pri gostilni Rožnik, na ljubljanskem gradu in na Golovcu pri odcepu za observatorij. Od nedelje se rekreativci in sprehajalci lahko s pitno vodo iz pitnikov odžejajo tudi v Mostecu in pri Koseškem bajerju ter v bližini otroškega igrišča Tabor.

»Odpiranje pitnikov se izvaja postopoma, in sicer z obrobja mesta proti središču, saj so pitniki zunaj mesta bolj v uporabi,« pojasnjujejo v podjetju VO-KA. Preden lahko pitnik začne obratovati, v podjetju tudi vsakega temeljito pregledajo in očistijo, po potrebi izvedejo še vzdrževalna dela. »Pred odprtjem pitnika sodelavci odvzamejo vzorce pitne vode, po prejeti analizi pa se pitnik aktivira,« postopek, ki ga izvedejo, preden je pitna voda na voljo mimoidočim, pojasnjujejo v podjetju. Ob tem napovedujejo, da bodo vse pitnike usposobili v teh dneh, predvidoma do petka. Kateri pitniki že delujejo, lahko občani preverijo na spletni strani podjetja VO-KA, prav tako so aktualni podatki dostopni s pomočjo mobilne aplikacije tap water Ljubljana.