Hartley je menil, da bi se tudi Slovenija morala pridružiti diplomatski pobudi več kot dvema ducatoma evropskih držav, članic Nata in še nekaterih partnerskih držav, ki so se odločile za izgon ruskih diplomatov kot ukrep zoper rusko agresivno politiko, neposredno pa za uporabo živčnega strupa proti dvojnemu ruskemu agentu v Veliki Britaniji. Menil je, da Slovenija lahko še vedno spremeni svojo odločitev.

»Rusi so gotovo pokazali, da so pripravljeni na ravnanje, ki destabilizira Evropo ali druga območja po svetu. Zelo pomembno je, da pošlje mednarodna skupnost jasno sporočilo Moskvi, da je takšno ravnanje popolnoma nesprejemljivo. Še naprej upamo na izboljšanje odnosov z Rusijo,« je dejal veleposlanik ZDA.

V pogovoru se je strinjal z oceno, da je v Sloveniji prisotna »proruska orientacija večjega dela Slovencev«. »Osupnila me je tolikšna naklonjenost do Rusije,« je dejal.

Menil je, da se s tem sicer kaže tudi gospodarski interes Slovenije ter želja biti v dobrih odnosih z močno evropsko silo. »Slovenski odnosi z Rusijo so kompleksni, toda, kot rečeno, Slovenija je samostojna država in v skladu s tem sprejema svoje odločitve. Slovenci bi morali dolgoročno presoditi, kaj je njihov interes. So to demokratične vrednote Zahoda, svobodni trg ali so bolj naklonjeni ruskemu modelu družbe,« je dejal Hartley.

Glede arbitraže neopredeljen

Manj se je strinjal z oceno, da naj bi bilo v Sloveniji prisotno »določeno protiameriško ozračje«. »Kljub temu da sem tu že tri leta, to težko presodim,« je dejal in dodal, je »Slovenija naša zaveznica v Natu, ima jasno zahodno orientacijo«. »V pogovorih s predstavniki vlade in 'navadnimi' ljudmi sem se prepričal, da želi ostati v jedru držav Evropske unije,« je dejal in ocenil, da je sodelovanje med ZDA in Slovenijo na področju varnosti v Natu ali bilateralno zelo dobro.

»Počasi tudi povečujemo trgovinsko izmenjavo, napredek smo dosegli pri spodbujanju investicij slovenskih družb v ZDA. Ne bi torej mogel postavljati enostavnih sklepov o protiameriških ali proameriških občutkih ljudi v Sloveniji,« je med drugim še dejal Hartley.

Glede vprašanja arbitraže s Hrvaško je ponovil ameriško nevtralno držo. »Ne želimo se opredeljevati glede mejnega vprašanja dveh naših zaveznic v Natu in članic EU,« je dejal in dodal, da ZDA spodbujajo obe državi, da dosežeta dogovor.