Kitajska si lasti skoraj celotno Južnokitajsko morje, kjer je v minulih letih zgradila številne umetne otoke in na tem območju močno razširila svoje vojaške zmogljivosti. S tem je med drugim razburila tudi Vietnam, ki je pri pomorskih vprašanjih postal njen najglasnejši nasprotnik.

Vnete strasti se očitno počasi umirjajo, saj sta se tako kitajsko kot tudi vietnamsko zunanje ministrstvo danes zavezala k mirnemu razreševanju tega spora. »Obe strani morata spoštovati temeljna načela za reševanje pomorskih vprašanj. Obe strani tudi ne bi smeli uporabljati enostranskih ukrepov, ki bi otežili razmere,« je na uradnem obisku v Vietnamu povedal kitajski zunanji minister Wang Yi.

Podobnega mnenja je sicer tudi vietnamski zunanji minister Pham Binh Minh, ki je novinarjem dejal, da je Vietnam »pripravljen sodelovati s Kitajsko in razrešiti nastale težave«. Po njegovem mnenju bi morali obe strani »ustrezno obvladovati razlike, ne širiti sporov ter skladno z mednarodnim pravom spoštovati legitimne pravice in interese druge države«.

Poleg Kitajske si posamezne dele tega strateško pomembnega morja lastijo še Filipini, Malezija, Brunej in Tajvan.