Krašenje najpomembnejše cerkve v Vatikanu vsakokrat poteka tri delovne dni. Vatikanski vrtnarji v vrtnariji že prej pripravijo potrebno cvetje, zelenje, cvetličarske gobe in podobno. Nato dobra dva dneva poteka priprava krasitve v vrtnariji, v soboto pa jo zaključijo v cerkvi.

80-metrska dekoracija

»Fizično je nemogoče vse delo opraviti v cerkvi, zato aranžmaje izdelamo v vrtnariji in nato celotno kompozicijo sestavimo na oltarju bazilike svetega Petra,« je pojasnil Ribič.

Delo začnejo z izdelavo podlag iz različnega zelenja, nato nadaljujejo s cvetjem. Ker celotna dekoracija obsega 80 metrov, jo izdelujejo po delih, saj bi bil sicer transport do bazilike nemogoč. Pri tem morajo upoštevati višino in širino aranžmajev, da ne zakrivajo pogledov med obredom. Prav tako morajo upoštevati barve in barvno skladnost ter kompozicijo.

Barve v tem času bodo belo-rumene, kar je tradicionalno za velikonočni čas, saj predstavljajo čistost. Prav tako sta bela in rumena zaščitni znak Vatikana in vatikanske zastave.

Na samo izdelavo aranžmajev se ne pripravljata posebej, saj dejansko ne vesta, katero cvetje ju bo pričakalo. »Sklepava lahko, katere različne sorte cvetja bodo, vendar pa do zadnjega ne veva. Dejstvo je, da se količina, obseg in možnosti izdelave iz leta v leto ne spreminjajo, tako da ko sva tam, uporabiva svoje strokovno znanje in izdelava, kot najbolje znava,« je povedal Ribič.

Za božič izdelata dekoracijo za balkon bazilike

Slovenska florista z Biotehniškega centra Naklo sicer glavne usmeritve dobita od vatikanskih vrtnarjev in njihovega vodje. »Je pa tako, da v zadnjih letih lahko povsem samostojno izdelujeva aranžmaje, saj smo se v vseh teh letih dodobra spoznali in nama povsem zaupajo,« je razložil Ribič. Pri krasitvi v Vatikanu namreč sodelujeta vse od leta 2011, tokrat že 13., saj od leta 2013 dalje sodelujeta tudi pri krasitvi v času božiča.

V času božiča jima pripada tudi privilegij, da izdelata dekoracijo za balkon bazilike svetega Petra, kjer papež tradicionalno podeli svoj blagoslov urbi et orbi. »Temu lahko rečemo v cvetličarstvu tudi jagodni izbor,« je opisal Ribič.

S predstavniki vatikanske vrtnarije in slovenskim veleposlaništvom pri Svetem sedežu so se v vseh minulih letih sodelovanja po Ribičevih besedah stkale prave prijateljske vezi, vedno, ko se srečajo, so izredno veseli. »Osebno za naju pa to delo predstavlja vsakokratni izziv ter posebno čast in privilegij sodelovati pri izdelavi aranžmajev za dva največja katoliška praznika,« je poudaril Ribič.

Za samo velikonočno mašo, ki poteka na trgu svetega Petra v nedeljo dopoldne, dekoracijo izdelajo Nizozemci, ki so prav tako v tem času v Vatikanu.