Naberemo jih tik pred pripravo v suhem vremenu in jih brez potrebe ne peremo, le odstranimo žužke. Ob omembi bezga na sončni strani Alp najpogosteje pomislimo na dve stvari. Bezgov sirup ali šabeso in ocvrte bezgove cvetove, potem pa se kulinarična domišljija domala neha. Ampak dišeče drobne cvetove lahko dodamo tekočemu testu za praženec in omlete, umešanim pečenim jajcem in celo navadnemu jogurtu, s čimer jim požlahtimo okus. Trenutno aktualna slana kombinacija bezga je z beluši. Tudi tako, da z dobro mero bezga odišavimo vino in pripravimo slano različico šodoja, s katerim obložimo v ponvi na hitro popečene beluše. Iz posušenih cvetov in posušenih zrelih jagod kuhamo bezgov čaj, ki deluje proti kašlju, bronhitisu in drugim vnetjem dihalnih poti, znižuje vročino in pomaga lajšati tegobe, povezane s sladkorno boleznijo. Iz svežih zrelih jagod ponekod stiskajo okusen bezgov sok, zlasti v Skandinaviji ga prodajajo kot osvežilno pijačo. Iz zrelih črnih jagod (od tod ime črni bezeg) lahko kuhamo marmelado, Madžari iz njih pripravljajo bezgovo vino in celo žganje. Če zrelih bezgovih jagod (nezrele so nekoliko strupene) ne bomo porabili, nič hudega, veseli jih bodo številni ptiči pevci. Najenostavnejši recept za vso družino so ocvrti bezgovi cvetovi. Zanje pripravimo nekoliko gostejšo in penasto maso za palačinke ali cesarski praženec po svojem najljubšem receptu. Vanjo pomočimo očiščen in opran bezgov cvet in ga zlato rumeno popečemo v ponvi na malo olivnega olja ali masla. Medtem ko se cvre na eni strani, mu odščipnemo pecelj in ga potem obrnemo in popečemo še na drugi strani, saj bi ga sicer morali speči v večji količini olja, kar je nepotrebno in niti ni zdravo. Če pri receptu izvzamemo sladkor, ki ga najboljše mase za palačinke tako in tako ne vsebujejo, lahko tako pripravljene cvetove postrežemo za kosilo – skupaj z veliko skledo listnate solate! Lahko pa cvetovom že prej porežemo celotne peclje in jih vmešamo v samo maso ter spečemo kot običajne palačinke, sladke ali slane. V prvem primeru jih lahko – kot po navadi – namažemo s kakšno dobro domačo marmelado in postrežemo kot sladico, v drugem primeru pa jih napolnimo denimo s skuto, takšne ali nenapolnjene pa jemo kot prilogo zelenjavni juhi ali solati. Šabesa, recept zanjo zagotovo poznate, razredčena z navadno ali mineralno vodo, imenitno odžeja. Nekateri jo radi dodajo penečim vinom in vse skupaj postrežejo z jagodami, vendar je to v primeru vrhunske penine, denimo pravega šampanjca, nekako nedostojno. Če vam doslej naštete jedi ne teknejo in ste ljubitelj pečenja na žaru, imate na razpolago z bezgovimi cvetovi začinjeno vinsko-jajčno omako ali kremo, s katero lahko prelijete svoje najljubše pečene dobrote – beluše, lososa ali dobro uležane, sočne goveje zrezke, nemara celo kokošje fileje in podobno. S čevapčiči in drugimi jedmi močnejšega okusa pa se tako mila omaka najbrž ne bi obnesla. Zelo zanimiva in v tem času aktualna pa je rižota, ki jo lahko pripravite po tokratnem receptu.

Špinačna rižota z bezgovim cvetjem

Potrebujemo: 200 g okroglozrnatega riža, šopek mlade špinače, blitve ali listov rdeče pese, nekaj listov čemaža (ali strok česna), 5 svežih bezgovih cvetov, 4 mlade čebule, 2 žlici oljčnega olja, dobrih 6 dl čiste zelenjavne juhe (instantni se izognimo, ker bi uničila nežne okuse) ali vode, 1 dl suhega belega vina, 2 žlici sladke smetane, košček masla, morsko sol, sveže zmlet beli poper.

Priprava: Zavremo vodo za blanširanje špinače, v manjšo skledo pa nalijemo karseda mrzlo vodo, še bolje, če ji dodamo nekaj ledenih kock. Špinačo očistimo, stebelca porežemo, lističe pa za nekaj sekund stresemo v krop. Blanširano špinačo s penovko za nekaj minut predenemo v ledeno hladno vodo. Bezgove cvetove blago otresemo (in ne peremo!) in odstranimo morebitne žužke, nato jih osmukamo. Špinačo odcedimo, nežno ožamemo in z ostrim nožem drobno ali grobo nasekljamo. Mlado čebulo očistimo in skupaj z zelenim listjem na tanko narežemo. Zelenjavno osnovo pristavimo in segrejemo. V posodi segrejemo olje, na katerem svetlo rumeno popražimo narezano čebulo (in česen, če ga dodamo). Primešamo riž in vse skupaj med mešanjem pražimo 2 ali 3 minute, da riž postekleni. Zalijemo z vinom, potem pa med mešanjem kuhamo, da se tekočina vkuha. Prilijemo zajemalko vroče zelenjavne juhe in počasi kuhamo, da se tudi ta vkuha. Tedaj prilijemo naslednjo zajemalko juhe in postopek ponavljamo toliko časa, da riž skuhamo na zob. Od tri do štiri minute pred koncem kuhanja riža v posodo stresemo sesekljano špinačo (oziroma blitvo…) in morebitni čemaž ter bezgove cvetove. Začinimo s soljo in poprom. Rižoto odstavimo, primešamo smetano in maslo (parmezan zaradi nežnega okusa bezgovih cvetov raje opustimo, ni pa nujno), pokrijemo in pustimo tri minute počivati. Postrežemo kot predjed ali samostojno jed s sezonsko solato, odlična priloga pa so tudi ocvrti bezgovi cvetovi.