Letošnji božični čas v baziliki sv. Petra v Vatikanu ima vsaj malo tudi slovenskega pridiha. Vsi, ki ste na božič čakali, kdaj bo papež Frančišek voščil tradicionalne »blagoslovljene praznike« v slovenskem jeziku, in tega niste dočakali, pa ste morda uzrli čudovito okrasitev balkona, s katerega je papež zaželel mir celemu svetu. Morda ste prepričani, da je to delo znanih vatikanskih cvetličarjev? Pa ni. Okrasitev je delo Sabine Šegule in Petra Ribiča, dveh profesorjev cvetličarstva Biotehniškega centra Naklo.

In ne samo to, po treh letih okraševanja oltarja bazilike svetega Petra sta bila letos povabljena še k božični okrasitvi. Poskrbela pa sta tudi za okrasitev oltarja v apostolski palači. Kot edina tujca v ekipi cvetličarjev sta imela tudi dostop do vatikanskih skritih kotičkov, ki so za neposvečene zaprti. »No, na balkon naju niso spustili. Okrasitev sva pripravila v rastlinjaku, prinesli smo jo vse do balkona, tako da sva lahko malce odgrnila zaveso in užila razgled, kakršnega ima papež, ko nagovarja množico spodaj na trgu. Čudovita pa je bila izkušnja, ko so naju spustili v vatikanske vrtove. Že res, da so naju legitimirali na vsakih 50 metrov, a izkušnja je bila nepozabna,« je nekaj vtisov strnila Sabina Šegula.

Slovenska florista sta pred tremi leti veleposlaništvo pri Svetem sedežu zaprosila, če bi si kot strokovnjaka lahko kdaj ogledala, kako poteka okrasitev bazilike sv. Petra. Vatikan je prošnjo odobril in pred tremi leti sta se za veliko noč za štiri dni prvič odpravila v Rim. »No, ampak štiri dni ne moreš samo opazovati. Čeprav smo imeli hude težave pri sporazumevanju, so nama dali v roke orodje in sva začela delati. So le videli, da sva strokovnjaka. Večina se tako ali tako naredi v rastlinjaku, dela v baziliki je za dve, tri ure, ko se vse prepelje do cerkve in potem postavi na svoje mesto. Takrat je cerkev tudi zaprta. Naslednje leto sva bila že povsem samostojna in sva sama poskrbela za okrasitev Berninijevega oltarja. Zdaj smo z vatikanskimi cvetličarji že dobri kolegi in letos sva imela čast okrasiti oltar v božičnem času,« je dejal Peter Ribič. Za svoje delo seveda nista plačana, za stroške poti poskrbi Biotehniški center, svoje izkušnje delita z dijaki. Šestdeset jih obiskuje smer cvetličarstva v Naklem in število na tem področju ne upada. Dve dijakinji sta letos pod mentorstvom Sabine Šegula postavili jaslice v rimski cerkvi Santa Maria del Popolo, kar si prav tako štejejo za velik uspeh in čast. Kot tudi, da sta bila Sabina in Peter med skoraj deset tisoč povabljenimi pri polnočnici v baziliki sv. Petra. Poleg teh si je in bo še do novega leta njuno mojstrovino ogledalo vsaj milijon turistov.

Podobno okrasitev, seveda precej skromnejšega obsega, pa si je sicer mogoče ogledati tudi v cerkvi frančiškanskega samostana v Kamniku, kjer sta mojstra okrasila del pred oltarjem. Pri okrasitvi sicer prevladujejo barve Vatikana, se pravi bela, rumena, ščepec rdeče. Zelena pa kot simbol večnega življenja. Za oltar v baziliki sv. Petra je bilo treba izdelati kakih 60 metrov dekoracije. pk