Ko se je Kamil Stoch danes po finalnem skoku, s katerim je znova pometel s tekmeci, ustavil v izteku planiške letalnice, je odvrgel smuči, zmagoslavno razširil roki, iz zvočnikov je donela pesem We are the champions, tekmeci so mu iskreno čestitali, najdlje ga je v objemu zadržal Peter Prevc. Približno 3500 poljskih navijačev je bilo v deliriju in rajalo, še posebej ko jih je Stoch pozdravil v poljščini, vzdušje je bilo, kot bi bila tekma v Zakopanah. »Za menoj je fantastična sezona. Zanjo se moram zahvaliti vsem spremljevalcem v reprezentanci, ženi, staršem in navijačem, ki so malo nori, saj nas spremljajo po vsem svetu. Brez njih tega ne bi dosegel,« je dejal Kamil Stoch. K popolnemu poljskemu dnevu je prispevala še odločitev, da je glavni trener reprezentance, Avstrijec Stefan Horngacher, še za eno leto podaljšal pogodbo.

Peter Prevc je razočaran

Slovenski izkupiček je tretje mesto na ekipni tekmi po hudem dvoboju s Poljsko in osmo mesto Petra Prevca danes med posamezniki. Tekma posameznikov je bila za najstarejšega otroka iz družine Prevc veliko manj stresna kot ekipna, po kateri se kar ni upal zapeljati na konec izteka, kjer so ga čakali brat Domen, Kranjec in Semenič, saj ni vedel, ali je bil njegov polet dovolj dolg, da je Slovenija s tretje stopničke izrinila Poljsko. »Končno sem v nedeljo na tekmi dvakrat preletel črto 230 metrov. Ob takšnih daljavah je v duši veliko več zadoščenja, čeprav je nato uvrstitev osmo mesto, kar je moj maksimum te sezone. Glede na to, kaj sem dosegel in kaj bi lahko naredil, sem nad sezono razočaran. Končni izkupiček je najslabši po letu 2012, pa še tedaj sem zaradi poškodbe po padcu na poletih v Oberstdorfu izpustil najboljši mesec sezone. Ko je že kazalo, da bo šlo navzgor, sem jih spet dobil po glavi in potreboval mesec dni, da sem se vrnil med najboljše,« je povedal Peter Prevc. Na vprašanje, ali Slovenija potrebuje svež veter v trenerski ekipi, je nedvoumno odvrnil: »Da.«

Anže Semenič je bil zadovoljen z 18. mestom, s katerim je zaključil najuspešnejšo sezono v karieri. Tilen Bartol (19. mesto) je bil najbolj ponosen na nov osebni rekord 247,5 metra danes v poskusni seriji. Pri Jerneju Damjanu (23. mesto) je bilo očitno, da mu je zmanjkalo energije. »Ne vem, kaj bodo naredili s trenerji, veliko je govoric. Doslej skakalci niso imeli nobene besede pri izbiri trenerjev. Meni povsem ustreza dosedanja strokovna ekipa. Kondicijo bom izbral sam, tehniko bom vadil s tistim, ki bo izbran za trenerja,« je bil jasen Jernej Damjan.

Janus gre na operacijsko mizo

Glavni trener Goran Janus trdi, da so v Planici izpolnili zastavljene cilje, saj so gledalci lahko uživali. Najbolj je obžaloval, da Domen Prevc ni imel dovolj točk za nastop danes, saj bi se glede na poleta v vlogi predskakalca (240 in 237,5 metra) boril za zmago. »Sezona je bila dobra. Po šolsko bi za sezono dal oceno štiri. Imamo menjavo generacij, v ospredje je prišlo veliko mladih skakalcev, a pri njih je treba biti potrpežljiv,« je sezono na hitro ocenil selektor slovenske reprezentance Goran Janus. Ko smo omenili, da se govori o njegovi zamenjavi, je mirno odvrnil: »Govori se marsikaj. Bomo videli. Zdaj me čakajo analiza in pogovori s šefi o prihodnosti. Imam še dovolj energije za delo naprej, sem še mlad.« Janus bo v naslednjih tednih odšel na operacijo rame, ki si jo je poškodoval lani, ko je nosil vrečke iz trgovine. Okrevanje naj bi trajalo pol leta.

Za slovenske skoke se je najpomembnejši trenutek zgodil, ko so bili mikrofoni in televizijske kamere že ugasnjeni. Ko smo v tiskovnem središču čakali na prihod Kamila Stocha, je pred novinarje tiskanih medijev stopil predsednik zbora in odbora za smučarske skoke Ljubo Jasnič. »Ekipa potrebuje svežo kri. Po osmih letih mora priti do menjav. Povsem normalno je, da se ljudje naveličajo, obenem pa je treba dati priznanje za vse, kar je bilo narejeno v zadnjih letih. Ni možnosti, da Janus ostane še naprej,« je povedal Ljubo Jasnič. Danes bo začel pogovore s trenerji moške in ženske reprezentance v skokih in nordijski kombinaciji.

Trije kandidati za novega skakalnega selektorja

»Želim slišati mnenje trenerjev o prihodnosti. Kakšen pogovor bomo opravili tudi s skakalci. Načrtujem, da bomo nove trenerske ekipe predstavili že v sredo, četrtek, da bomo 1. maja po strokovni in finančni plati popolnoma pripravljeni na novo sezono,« je poudaril Jasnič. Dodal je, da so trenutno trije kandidati za selektorja skakalne reprezentance, a med njimi ni nihče od tistih, ki so bili doslej v tej vlogi (Jelko Gros, Matjaž Zupan, Vasja Bajc…). »O tujcu ne razmišljamo, ker imamo doma poleg objektov in 600 registriranih tekmovalcev tudi trenerski kader, ki lahko zgodbo pelje naprej. Pri izbiri novega trenerja bo odločala njegova vizija in kaj je naredil doslej,« je pojasnjeval Jasnič. Po naših neuradnih informacijah so kandidati Bine Norčič (trener reprezentance ZDA), Matjaž Triplat (trener ženske ekipe Rusije) in Gorazd Pogorelčnik (športni koordinator v državnem panožnem nordijskem centru v Kranju).

O tem, kakšna bo nova vloga Janusa, se bo odločil po današnjem pogovoru. »Od leta 2011 je pustil pečat. Zadnji dve leti sta bili nekaj slabši, a s tem ni izgubil svojega sijaja. Nobenemu ne bomo zaprli vrat. Vsi so koristni, vloga pa bo odvisna od pogovorov,« je končal Jasnič.jših napravah. Je še nekaj rezerv, tudi pri našem delu.«