V Sloveniji so smučarski skoki ena pomembnejših športnih panog, v državi tako vsako leto poteka več kot 100 uradnih tekmovanj. Na tekmah nižjega ranga je še vedno v uporabi človeško merjenje skokov brez pomoči posnetkov. Na tekmah celinskega in svetovnega pokala pa se uporabljajo cenovno in tehnološko zahtevni sistemi video posnetkov, ki zahtevajo ročno odčitavanje meritve, poudarjajo razvijalci nove tehnološke rešitve.

Prva želja prodreti v skakalne klube

Kot cenovno dostopno in natančno alternativo so tako na fakulteti razvili sistem, ki uporablja tehnologijo računalniškega vida. Ta temelji na uporabi kamere, povezane s prenosnim računalnikom, ki pa je opremljen s posebej razvito aplikacijo. Ta omogoča uporabniku, da nastavi merilni sistem za posamezno doskočišče, sistem pa s pomočjo računalniškega vida zazna pristanek skakalca.

Za razvijalce je prva želja prodreti v skakalne klube, saj aplikacija prek posnetkov omogoča tudi analizo zaključka skoka, in na nižje range tekmovanj. »Želimo si, da bi naš sistem postal nov standard merjenja dolžin smučarskih skokov, tako na treningih kot tudi na državnih prvenstvih in mladinskih pokalih,« pravi Matjaž Kukar s fakultete za računalništvo in informatiko na Univerzi v Ljubljani. V prihodnosti pa si želijo z nadaljnjim razvojem in v partnerstvu s katerim od podjetij, ki opravljajo športne meritve, ponuditi rešitev za merjenje skokov tudi na tekmovanjih najvišjega ranga. »S projektom želimo nadaljevati. V načrtu imamo še kar nekaj izboljšav, ki so plod sodelovanja s skakalnimi klubi,« pojasnjuje Kukar.

Mesto pristanka se določi na podlagi drže telesa in položaja smuči

Aplikacija mesto pristanka določi s pomočjo računalniškega vida na podlagi drže telesa in položaja smuči. Ko program zazna, da so smuči v celoti pristale, uporabniku poda tudi možnost ročnega popravka pristanka. Kot še pojasnjujejo razvijalci, sistem uporablja nabor cenovno dostopnih orodij, od uporabnika pa ne zahteva kompleksnega poznavanja računalništva.

Fakulteta v okviru projekta sodeluje s Smučarsko zvezo Slovenije in z več skakalnimi klubi. Na klubski ravni aplikacija omogoča izvajanje video meritev, baza posnetkov doskokov pa je neprecenljiva pomoč pri treningu. Zaradi hitrejših meritev aplikacija omogoča tudi hitrejši potek množičnih tekmovanj v nižjih kategorijah, kjer meritve še vedno potekajo popolnoma ročno.

Razvijalci še opozarjajo, da tudi v svetovnem pokalu sistem merjenja ostaja ročen, pri čemer si že skoraj 20 let pomagajo s tehnološko sicer naprednim a logistično zahtevnim sistemom video posnetkov. Sistem merjenja skokov v svetovnem pokalu se tako običajno postavlja dva dneva in je tehnično, kadrovsko in časovno zahteven projekt, zato bi bila rešitev, ki bi temeljila na računalniškem vidu, bolj učinkovita.