Morda zveni kot šala, ampak hopel popel je bilo nekoč mogoče naročiti v domala vsakem hotelu v Evropi in tudi v Severni Ameriki. Pod imenom hoppel poppel ali hoffel poffel so gostu postregli nasitno in razmeroma okusno jed, največkrat pripravljeno iz povsem uporabnih ostankov sinočnje večerje, ki jih je bilo v hotelskih kuhinjah vselej dovolj in bi jih bilo škoda zavreči. Jed iz krompirja, mesa, sira, jajc, čebule in drugih naključnih sestavin, ki je še dandanes priljubljena v Nemčiji, zlasti v Berlinu, je seveda mogoče pripraviti tudi povsem od začetka, iz svežih surovin. Nekoč je po hopel poplu slovel ljubljanski hotel Union in v spomin na tiste čase je jed še danes mogoče naročiti v restavraciji Unionovega hotela Central. In to ne kar tako, unionski hopel popel je ena tipičnih ljubljanskih jedi ki jih najdemo pod okriljem projekta Okusi Ljubljane. Jed si zlahka pripravite doma, v sezonski maniri, spomladi nemara s šparglji in kranjsko klobaso, morda pa iz ostankov velikonočne šunke v hladilniku. Osnovne smernice lahko razberete iz tokratnih receptov, ki predstavljata dve precej različni šoli priprave.