»Glede izjav toženca, ki so tožnico razžalile in posegle v zasebnost tožnice, sodišče, upoštevaje izpovedbo tožnice in prič ter podano izvedeniško mnenje, ne dvomi, da je tožnica zaradi podanih izjav trpela duševne bolečine. V zvezi s tem je sodišče v celoti sledilo izvedeniškemu mnenju tudi glede obsega duševnih bolečin in samih posledic, pa tudi izpovedbi tožnice, ki jo izvedeniško mnenje potrjuje,« je v obrazložitvi sodbe zapisala ljubljanska okrajna sodnica Alenka Kočevar Nosan.

Novinarka, koprska dopisnica nacionalne televizije Eugenija Carl je torej dobila tožbo zoper koprskega župana Borisa Popoviča. Ta ji mora zaradi neprimernih opazk o njenem oprsju, ki so Carlovo razžalile in ji pustile psihične posledice, plačati 3500 evrov. Sodišče je dodatno odločilo, da je Popovič grobo posegel v osebnostne pravice novinarke in da bo moral, če bo s tovrstnimi kršitvami nadaljeval, za vsako novo kršitev Carlovi plačati dva tisoč evrov. K prisojeni odškodnini je treba prišteti še zamudne obresti. Sodba še ni pravnomočna, Carlova se nanjo ne bo pritožila. »Lokalni politik je s to sodbo dobil sporočilo, da ni vsemogočen in nedotakljiv in da se jezično raztegovanje očitno niti finančno ne splača,« je za Dnevnik danes povedala Eugenija Carl. Popovič se na naše klice ni odzval.

Ključno izvedeniško mnenje

Naj spomnimo, da je Carlova tožbo zoper Popoviča sprožila zaradi izjav o njenem oprsju. Jeseni 2013 ga je po eni od kazenskih obravnav na sodišču prosila za komentar, on pa je odvrnil, da so njene nove prsi tako perfektne, da jih je pohvalila celo njegova žena. Ta in še nekaj drugih izjav v tistem času (med drugim jo je primerjal z igralko Pamelo Anderson oziroma zanikal, da bi si bili podobni) je bilo povod za tožbo, s katero je od župana zahtevala 7000 evrov odškodnine.

Za sodni postopek je bilo očitno ključno ne le pričanje oškodovanke, pač pa tudi izvedenca psihiatrične stroke dr. Gorazda V. Mrevljeta. Ta je ugotovil, da je imela Carlova hude bolečine v križu, zaradi katerih je jemala močne analgetike. Bolečine niso bile posledica okvare organa, temveč je šlo za psihosomatske motnje. Razložil je tudi, da je v psihiatriji čedalje več stanj, povezanih z emocionalnimi vzroki, lahko pa povzročijo tudi organsko okvaro. Tudi več prič je potrdilo, kako zelo so Carlovo prizadele besede vidnega in vplivnega koprskega politika.

Mimogrede, Popovič je za isto vsoto tudi sam sprožil odškodninski postopek zoper Carlovo. Njega naj bi zbodle besede, da so županove izmišljotine ali že kar blodnje nevredne komentarja in da se s takimi neumnostmi ne namerava več ukvarjati. Postopek še ni končan.

Je pa Carlova sprožila tudi kazenski postopek, ki bo potekal na koprskem sodišču. Prva obravnava je razpisana za 12. april.