»Eugenija je živahna, ves čas daje pobude, raziskuje, nas o svojem delu obvešča. Takrat pa ni bilo nič od tega. Izgubila je navdušenost za delo,« je na sodišču pričala Mojca Petrič Bužan, urednica informativnega programa RTV Koper. Zaslišali so jo v zvezi s tožbo, ki jo je njena kolegica, novinarka Eugenija Carl vložila proti koprskemu županu Borisu Popoviču zaradi izjav o njenih prsih. Jeseni 2013 ga je po eni od kazenskih obravnav na sodišču prosila za komentar, on pa je odvrnil, da so njene nove prsi tako perfektne, da jih je pohvalila celo njegova žena. Ta in še nekaj drugih izjav v tistem času (med drugim jo je primerjal z igralko Pamelo Anderson oziroma zanikal, da bi si bili podobni) so bile povod za tožbo, s katero od župana zahteva 7000 evrov odškodnine. A tudi Popovič ji ni ostal dolžan; tudi on jo toži za enak znesek.

Popovič: Bil je zgolj kompliment

Carlova trdi, da je župan nedopustno posegel v njeno zasebnost, širil je neresnice, jo žalil in poniževal. Zaradi tega je imela zdravstvene posledice – bila je na bolniškem dopustu in celo hospitalizirana. Psihiatrični izvedenec dr. Gorazd V. Mrevlje je ugotovil, da je imela hude bolečine v križu, zaradi katerih je jemala močne analgetike. Bolečine niso bile posledica okvare organa, temveč je šlo za psihosomatske motnje. Razložil je tudi, da je v psihiatriji čedalje več stanj, povezanih z emocionalnimi vzroki, lahko pa povzročijo tudi organsko okvaro. O tem so danes povprašali tudi tožničinega osebnega zdravnika dr. Petra Bossmana. Kot je dejal, jo je napotil k ortopedu, a ta ni ugotovil telesne okvare. »Lahko da je bilo psihosomatsko,« je pričal. In še, da je bila pacientka psihično prizadeta, nespečna, vznemirjena in jokava. Ni pa mu natančno razlagala, kaj se je zgodilo.

Petrič-Bužanova je povedala, da tisti čas sodelavka ni bila pri stvari kot po navadi, bila je bolj občutljiva. Zakaj spremembe v razpoloženju, ni povedala. A to je po besedah priče pri njej znamenje za alarm: ko je nekaj hudo narobe, Carlova o tem ne govori. Sama je sklepala, da so nanjo tako stresno in travmatično vplivale ravno županove besede, o katerih so takrat govorili vsi.

Popoviča na sodišče ni bilo, opravičil se je, da ima ustanovno sejo državnega sveta in sejo interesne skupine lokalnih interesov državnega sveta. Pooblaščenec Uroš Čop je zato želel preložitev naroka, a mu sodnica Alenka Kočevar Nosan ni ustregla. Popovič je sicer že prej povedal, da ne ve, zakaj se je znašel v vlogi toženega: prsi je pohvalil in ni mu jasno, zakaj tega ne bi smel storiti. Po vloženi tožbi mu je sodišče z začasno odredbo prepovedalo nadaljnje poseganje v novinarkine osebnostne pravice. Ker se tega ni držal, je bil že kaznovan s 1000 evri globe. Danes je tožničina pooblaščenka Tina Podgornik opozorila, da pritisk nadaljuje. Po njenih besedah je na sojenju v zadevi Serming spet omenjal Carlovo, in to kar v povezavi s primerom Kobra, kjer obtoženim sodijo zaradi preprodaje mamil in orožja. V dokaz je predložila članek iz Primorskih novic. Čop je odvrnil, da je Popovičeve besede novinar povzel pavšalno in iztrgal iz konteksta. Pa še, da je Carlova novinarka, ki je po svoji volji izpostavljena javnosti, in da je župan izrazil zgolj kritiko na njen račun, ni pa šlo za poseg v osebnostne pravice.

Užaljena tudi župan in sorodstvo

Sodnica je dokazni postopek v zadevi Carlove proti Popoviču končala, sodbo bodo stranke dobile po pošti. Postopek Carlove proti Popoviču pa ostaja odprt. Po tem, ko je župan komentiral novinarkine prsi, je bil na portalu Regional objavljen njen odziv: »Županove izmišljotine ali že kar blodnje so nevredne komentarja in s takimi neumnostmi se ne nameravam ukvarjati.« In to so besede, zaradi katerih jo toži Popovič. Navaja, da zaradi njih ni trpel le on on, ampak vse njegovo sorodstvo. Kočevar-Nosanova obravnava tudi ta primer – danes je nameravala zaslišati novinarja Darjana Gorelo, podpisanega pod članek na portalu, a ga sodno vabilo ni doseglo. Zato je narok preložila na začetek februarja.