Z moškim in ženskim smukom se bo danes v Areju začel finale svetovnega pokala v alpskem smučanju, na katerem si je nastop zagotovilo po najboljših 25 smučarjev v posamični disciplini (z izjemo alpske kombinacije), mladinski svetovni prvaki ter vsi tekmovalci, ki so v skupnem seštevku svetovnega pokala zbrali 500 točk ali več. Kot je razvidno iz spodnjih tabel, so si pred zadnjimi tekmami sezone v posamičnih disciplinah že zagotovili mali kristalni globus Američanka Mikaela Shiffrin v slalomu, Avstrijec Marcel Hirscher v slalomu in veleslalomu ter Norvežan Kjetil Jansrud v superveleslalomu.

Organizatorji finala so imeli prva dva dneva obilo vremenskih nevšečnosti. Potem ko sta v ponedeljek odpadla oba treninga smuka, so včeraj s skrajnimi močmi izpeljali treninga, brez katerih bi današnji tekmi odpadli. Pravila Mednarodne smučarske organizacije pravijo, da se tekem s finala svetovnega pokala ne prestavlja in nadomešča. Zanimiv boj se obeta v ženski konkurenci, kjer ima niti v svojih rokah Italijanka Sofia Goggia. Italijanka ima namreč 23 točk prednosti pred Lindsey Vonn, kar pomeni, da ji za osvojitev prvega malega kristalnega globusa zadošča drugo mesto. V primeru zmage Lindsey Vonn bi potrebovala Američanka pomoč tekmic, saj bi morala najmanj ena od njih prehiteti Goggio, če bi želela osvojiti že svoj deveti smukaški globus. Tega je v tej sezoni brez boja predala Ilka Štuhec, ki si v teh dneh v Areju ogleduje progo, na kateri bo prihodnje leto branila naslov svetovne smukaške prvakinje.

V moški konkurenci ima Beat Feuz 60 točk prednosti pred Akslom Lundom Svindalom, kar bi glede na formo v zadnjem mesecu Švicarju moralo zadostovati za smukaško krono. Feuz je namreč na olimpijskih igrah v Pjongčangu v obeh hitrih disciplinah osvojil kolajno, poleg tega pa je bil na smuku in superveleslalomu obakrat drugi tudi minuli konec tedna v Kvitfjellu. Zadnji dve smukaški lovoriki je osvojil Italijan Peter Fill.

Mali kristalni globus še ni oddan v ženskem superveleslalomu in veleslalomu. V hitrejši disciplini ima Tina Weirather na papirju varnih 46 točk prednosti pred Laro Gut, v bazični disciplini alpskega smučanja pa ima Viktoria Rebensburg na poti do tretjega naslova, prvega po šestih letih, kar 92 točk prednosti pred Tesso Worley.

Ne glede na razplet finala bosta v nedeljo glavna junaka sezone Marcel Hirscher in Mikaela Shiffrin. 29-letni Avstrijec bo sedmič zapored dvignil veliki kristalni globus skupnega zmagovalca svetovnega pokala, Američanka, ki je včeraj dopolnila 22 let, pa je že pred finalom ubranila lansko skupno zmago.