Ukrep bo začel veljati v prihodnjih 15 dneh. EU in nekatere države so že napovedale protiukrepe. Evropska komisija je pred dnevi že opredelila tri vrste zaščitnih ukrepov v primeru ameriškega zvišanja carin, in sicer bo EU uvedla dodatne dajatve na nekatere ameriške proizvode, na primer viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice in pomarančni sok.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmstrom je po Trumpovem ukrepu sporočila, da je EU tesna zaveznica ZDA in bi morala biti prav tako izvzeta iz višjih carin. Bela hiša je namreč pustila odprto možnost, da se za druge države uvedejo drugačni ukrepi.

»V naslednjih dneh bom skušala dobiti bolj jasno podobo tega vprašanja. Veselim se sobotnega srečanja z Ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem v Bruslju za pogovor o tem,« je sporočila komisarka. Lighthizer je dobil nalogo, da se pogovarja z državami glede možnosti izvzetja iz povišanja carin, vendar podrobnosti niso niti najmanj jasne.

EU svari ZDA pred izvzetji nekaterih držav iz načrtov glede carin za jeklo in aluminij

EU je danes opozorila ZDA pred izvzetji nekaterih držav, kot so Kanada, Mehika in Velika Britanija, iz načrtov za zvišanje uvoznih carin za jeklo in aluminij. Ta korak bi v Bruslju razumeli, kakor da izvzetje velja za celotno unijo, je komentiral podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen.

»Če bodo poskušali napraviti izjemo za eno od naših članic, to pomeni, da velja za EU kot celoto,« je poudaril podpredsednik komisije.

Evropska komisija je v sredo opredelila zaščitne ukrepe v primeru uresničitve ameriških napovedi o uvedbi dodatnih uvoznih dajatev za jeklo in aluminij iz EU.

EU načrtuje tri vrste ukrepov, za ublažitev izgub tudi dodatne dajatve na nekatere ameriške proizvode, na primer viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice in pomarančni sok.