Računalniške sisteme so neznanci odtujili iz centra v Reykjanesbaerju blizu mednarodnega letališča Keflavik na jugozahodu Islandije in centra v Borgarnesu na zahodu države. Ukradeno opremo preiskovalci še iščejo. Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, gre za eno največjih kraj na Islandiji nasploh.

Islandija sicer velja za eno najbolj priljubljenih držav za rudarjenje bitcoinov. Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok.

Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oziroma blockchain. Zapletene računalniške operacije, ki se uporabljajo pri tem, porabijo ogromno električne energije ter zahtevajo zmogljive in posledično drage računalnike.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da bo Islandija po trenutnem trendu sodeč za rudarjenje bitcoinov letos porabila več električne energije, kot znaša celotna poraba vseh gospodinjstev v državi. Zaradi tega lahko elektrike začne celo primanjkovati.