Kot je pred vkrcanjem na letalo za Pjongjang dejal Chung, bo na pogovorih posredoval predanost predsednika Moon Jae Ina jedrski razorožitvi Korejskega polotoka in trajnemu miru. Delegacijo sestavlja deset članov, med njimi pa je tudi vodja južnokorejskih obveščevalcev Suh Hoon.

»Načrtujemo obsežno razpravo o nadaljevanju medkorejskih pogovorov in o dialogu med Severne Korejo in mednarodno skupnostjo, vključno z ZDA,« so njegove besede navedli v Moonovem kabinetu, povzema pa nemška tiskovna agencija dpa.

Sprva ni bilo znano, ali se bo južnokorejska delegacija srečala tudi s Kim Jong Unom, po njenem prihodu v Pjongjang pa je predsednikov tiskovni predstavnik sporočil, da se bo udeležila srečanja in večerje s severnokorejskim voditeljem.

Obisk severnokorejske delegacije na OI

Obisk je odgovor na nedavni obisk severnokorejske delegacije v Južni Koreji. Severna Koreja je namreč med nedavnimi zimskimi olimpijskimi igrami v južnokorejskem Pjongčangu tja poslala visoko delegacijo, katere članica je bila med drugim sestra severnokorejskega voditelja Kim Yo Jjong.

Šlo je za prvi obisk kakega člana severnokorejske dinastije Kim v Južni Koreji po koncu korejske vojne med letoma 1950 in 1953.

Kim je takrat predsedniku Moonu tudi posredovala vabilo svojega brata na obisk v Pjongjang, na katerega pa se je Moon odzval zadržano. Tovrstno srečanje naj bi bilo nekoliko prenagljeno, prej pa bi bilo treba doseči napredek pri vzpostavljanju neposrednih pogovorov med Severno Korejo in ZDA.