Sestra severnokorejskega voditelja Kim Jong Una je danes prispela v Južno Korejo. To je prvi obisk kakega člana vladajoče dinastije v Pjongčangu v Južni Koreji po koncu korejske vojne leta 1953. Kim Yo Jong je v Pjongčang prispela kot članica visoke diplomatske delegacije na zimskih olimpijskih igrah.

Zadnji član Kimove dinastije, ki je obiskal Seul, je bil Yojin dedek Kim Il Sung, voditelj Severne Koreje ob njenem nastanku leta 1948. Leta 1950 je odredil napad na Južno Korejo. Triletna korejska vojna se je končala s prekinitvijo ognja in vzpostavitvijo demilitariziranega območja. Meja med državama je bila določena vzdolž 38. vzporednika. Mirovni sporazum med državama ni bil nikoli podpisan.

Severnokorejska delegacija je danes pristala na letališču Incheon v bližini Seula, kjer jo je sprejel južnokorejski minister za združitev Cho Myoung Gyon. Uradni vodja delegacije je 89-letni Kim Yong Nam, predsednik predsedstva severnokorejskega parlamenta in kot tak ceremonialni voditelj Severne Koreje ter številka dve v vladajoči partiji. Po oceni poznavalcev je sicer de facto vodja delegacije 30-letna sestra severnokorejskega voditelja Kim Jong Una.

Jutri skupno kosilo med južnokorejskim predsednikom in člani severnokorejske delegacije

Kim Yong Nama po slovesnosti pričakujejo še na večerji, na katero sta med drugim povabljena tudi podpredsednik ZDA Mike Pence in japonski predsednik Šinzo Abe. Kot poroča AFP, naj bi Kim Yong Nam na večerji sedel ob glavni mizi, med predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasom Bachom in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom ter direktno nasproti Penca. V isti skupini bo sedel tudi Abe.

V soboto naj bi nato južnokorejski predsednik, velik zagovornik dialoga med obema Korejama, kosil s člani severnokorejske delegacije. Takrat naj bi mu Yo predala osebno sporočilo svojega brata. Medtem ko je Yo prva članica vladajoče severnokorejske dinastije, ki je po koncu korejske vojne leta 1953 obiskala Južno Korejo, je Kim Yong Nam najvišji severnokorejski uradnik, ki je kadarkoli obiskal južno sosedo.

Gre sicer za dolgoletnega diplomata, ki se je danes sestal že s »svojim« tretjim predsednikom Južne Koreje - potem ko je sodeloval na vrhunskih srečanjih Severne in Južne Koreje v Pjongčangu leta 2000 in 2007, še piše AFP.