Približno 3000 delegatov bo na dvotedenskem zasedanju v pekinški Palači ljudstva Xi Jinpingu podelilo drugi petletni mandat na čelu države in odpravilo ustavno omejitev dveh predsedniških mandatov, s čimer bo najmočnejši kitajski voditelj v zadnjih desetletjih dobil možnost neomejenega vladanja.

Poleg odprave omejitve predsedniških mandatov bodo odposlanci v ustavo vpisali Xijevo politično misel o socializmu s kitajskimi značilnostmi za novo dobo. Prav tako bodo v ustavi priznali vodilno vlogo komunistične partije v državi, kar je doslej pisalo samo v preambuli.

Odposlanci bodo po pričakovanjih uradno ustanovili novo protikorupcijsko agencijo. To verjetno pomeni, da bo protikorupcijska kampanja, ki jo je sprožil Xi in med katero je bilo kaznovanih več kot milijon partijskih funkcionarjev, po novem zajela vse državne uradnike.

Obrambni proračun bodo povečali za 8,1 odstotka

Kitajska bo letos svoj obrambni proračun (ima drugega največjega na svetu) povečala za 8,1 odstotka na 173 milijard dolarjev. Kitajska v zadnjih letih pospešeno modernizira svoje oborožene sile in povečuje njihove zmogljivosti. Letošnje povečanje obrambnega proračuna je večje kot lani, ko so se izdatki za obrambo povečali za sedem odstotkov. Azijska sila postaja vse bolj samozavestna v ozemeljskih sporih v Južnokitajskem in Vzhodnokitajskem morju ter pozorno spremlja razvoj dogodkov na Korejskem polotoku.

Kitajska po nekaterih informacijah gradi svojo tretjo letalonosilko, modernizira in širi svojo vojno mornarico ter krepi vojaško navzočnost na spornih otokih v Južnokitajskem morju. Prav tako je v Džibutiju vzpostavila prvo vojaško bazo v tujini, načrtuje pa tudi pomorsko bazo v Pakistanu.

Kitajski premier Li Keqiang je danes dejal, da je vlada »v osnovi« opravila nalogo zmanjšanja števila pripadnikov oboroženih sil za 300.000, kar pomeni, da ima ljudska osvobodilna armada zdaj okoli dva milijona pripadnikov.

Načrtovana 6,5-odstotna gospodarska rast

Keqiang je sporočil, da bo kitajsko gospodarstvo letos zraslo za okoli 6,5 odstotka. To je skladno s pričakovanji, vendar manj kot lani, ko so zabeležili 6,9-odstotno rast. »Temelji kitajskega gospodarstva ostajajo trdni in imamo številna politična sredstva na razpolago,« je poudaril Li. »Smo povsem sposobni preprečiti sistemska tveganja,« je zagotovil.