Približno 3000 delegatov bo na dvotedenskem zasedanju v pekinški Palači ljudstva Xi Jinpingu podelilo drugi petletni mandat na čelu države in odpravilo ustavno omejitev dveh predsedniških mandatov, s čimer bo najmočnejši kitajski voditelj v zadnjih desetletjih dobil možnost neomejenega vladanja.

Dosmrtna vladavina

Ustavne spremembe bodo Xiju omogočile, da bo pospešil uresničevanje svojega načrta za »novo dobo«, ko bo dežela z največ prebivalci na svetu znova zasedla tisto mesto v središču svetovne politike, ki ji po mnenju Kitajcev pripada. Kot ob tem poudarjajo kitajski mediji, država za uresničitev tega cilja potrebuje močnega voditelja in močno partijo.

Možnost, da bi Xi lahko vladal do smrti, tako kot pred njim Mao Zedong, je v kitajski javnosti povzročila precej razburjenja, zato so partijski cenzorji takoj utišali glasove nestrinjanja na družbenih omrežjih.

Kitajci so sedanjo ustavo od njenega sprejetja leta 1982 spreminjali štirikrat. V 80. letih prejšnjega stoletja se je arhitekt tržnih reform Deng Xiaoping odločil za odmik od Maovega sloga vladanja ter ločitev državnih in partijskih funkcij. Nastal je edinstven sistem vladanja med komunističnimi državami, ki je poudarjal pomen kolektivnega vodstva in skoraj štiri desetletja omogočal reden in urejen prenos oblasti.

Enopartijska država

Poleg odprave omejitve predsedniških mandatov bodo odposlanci v ustavo vpisali Xijevo politično misel o socializmu s kitajskimi značilnostmi za novo dobo. Prav tako bodo v ustavi priznali vodilno vlogo komunistične partije v državi, kar je doslej pisalo samo v preambuli.

Partijsko vodstvo je to odločitev sprejelo v okviru celovite reforme odnosa med državo in partijo, katere cilj je »okrepiti vodstvo partije v vseh sektorjih in jo narediti še močnejšo«. Po mnenju strokovnjakov bo Kitajska s tem prvič de facto postala enopartijska država. Na Kitajskem poleg komunistične partije obstaja še osem uradnih političnih strank, ki so vse dejansko le podaljšek komunistične partije.

Odposlanci bodo po pričakovanjih uradno ustanovili novo protikorupcijsko agencijo. To verjetno pomeni, da bo protikorupcijska kampanja, ki jo je sprožil Xi in med katero je bilo kaznovanih več kot milijon partijskih funkcionarjev, po novem zajela vse državne uradnike.