Vlada je v petek sporočila, da ne bo sprejela nobenega kandidata, ki je v priporu, v izgnanstvu ali ki je obtožen v povezavi z razglasitvijo katalonske neodvisnosti, poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News. Tiskovni predstavnik španske vlade Inigo Mendez de Vigo je povedal, da je »vladanje zelo zapleteno in zahteva veliko časa«, tako da vlade ne more voditi nekdo, ki je v priporu ali v tujini.

V preiskovalnem priporu že štiri mesece

Dodal je, da vlada ne bo pristala na nobeno obliko prisege na daljavo ali prek zastopnika. Nekdanji vodja aktivistov Sanchez je v preiskovalnem priporu že več kot štiri mesece. Čaka ga sojenje zaradi obtožb vstaje in upora.

Španski pravosodni minister Rafael Catala je dodal, da bo vrhovno sodišče odločalo o tem, ali bo lahko Sanchez zapustil pripor. Po njegovem mnenju pa je prisega iz zapora »v nasprotju z vsako logiko«.

Vlada je sicer nasprotovala tudi Puigdemontovi kandidaturi. Če bi poskusil vladati iz Bruslja, bi Madrid ohranil neposredno upravljanje sicer avtonomne Katalonije. Začasen nadzor v skladu s špansko ustavo je vlada prevzela oktobra, ko je katalonski parlament razglasil neodvisnost.

Uradno ga še niso predlagali

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent sicer Sancheza še ni uradno predlagal za kandidata za vodenje Katalonije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mediji so v preteklih dneh poročali, da naj bi bile stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, o Sanchezovi kandidaturi usklajene. V skladu z drugimi navedbami pa naj bi se stranke razhajale glede njega, nenaklonjena naj bi mu bila leva ERC. Če bi se odločili za kandidaturo nekoga, ki je v priporu, bi moral to biti njihov vodja Oriol Junqueras, so prepričani po poročanju Catalan News.

Puigdemont potrdil umik kandidature

Odstavljeni katalonski predsednik Puigdemont je na družbenem omrežju twitter v četrtek potrdil umik kandidature za ponoven mandat. Kot je zapisal, je odpoved kandidaturi edini način za oblikovanje nove katalonske vlade.

Medtem je tudi vložil pritožbo na Odbor Združenih narodov za človekove pravice zaradi kršenja njegovih pravic s strani španske vlade. Želi, da bi odbor priznal, da so mu bile kršene pravice. Kot je v petek pojasnil njegov odvetnik Ben Emmerson, je namen tega postopka, da bi vlada v Madridu pristala na pogajanja s predstavniki Katalonije.

Mendez de Vigo je zavrnil pritožbo in poudaril, da v preteklih mesecih v mednarodni skupnosti ni bilo odziva Puigdemontove trditve o kršenju pravic.