Pristojni so prepričani, da so za manj smradu v jeseniškem naselju Spodnji Plavž pod Cerom Mala Mežakla nad Jesenicami zaslužni ukrepi, za katere so se na januarskem sestanku dogovorili koncesionar – podjetje Ekogor in predstavniki občine Jesenice z županom Tomažem Tomom Mencingerjem na čelu. Kot so sporočili z Občine Jesenice, so se namreč pristojni pred nedavnim ponovno zbrali in ugotovili napredek pri zmanjšanju emisij smradu. V Ceru obdelujejo mešane komunalne odpadke in med mehansko obdelavo s sejanjem ločijo večje in manjše kose, ki jih imenujejo lahka in težka frakcija. Lahko frakcijo stisnejo v bale in je namenjena sežigu, težka frakcija pa mora naprej v biološko obdelavo.

Takojšnja sanacija težke frakcije

»Takoj po prvem sestanku oziroma ko je bilo mogoče, smo sanirali težko frakcijo, ki je bila deponirana zunaj boksov in je bila glavni vir težav s smradom. Zaprli smo jo v bokse oziroma primerno obdelali,« je dejal direktor družbe Ekogor Ivan Hrženjak. Zastojev pri pridelavi in odvozu teh odpadkov na območju okoljevarstvenega dovoljenja po njegovem mnenju ni več. Vseslovenski problem pa je kopičenje lahke frakcije, ki na ravni države, pravi Hrženjak, nima rešenega vprašanja končne izrabe. »Za zdaj to vozimo v center v Suhadolah, v katerem izvajamo baliranje in ga bomo še okrepili z dodatno napravo. Bale odpadkov, zavite v folijo, pa bodo potem počakale na naših zemljiščih do rešitve.«

Sosedje ne verjamejo

Predstavnica prebivalcev Spodnjega Plavža Nevenka Rajhman, ki je bila udeležena na sestankih, je pretekli mesec smrad v manjši intenzivnosti zaznala le štirikrat. Njenih sosedov pa to, kot so nam povedali, ne prepriča popolnoma. »V zadnjih dneh je bilo smradu res manj, a se bojimo, da je bilo to zaradi snežne odeje, ki je prekrila odpadke, in zaradi nizkih temperatur,« je povedala ena od prebivalk naselja pod centrom. Ravno dan pred našim pogovorom je bil, se spominja, smrad spet neznosen.

Vreme je res naredilo svoje, a na drugačen način, pojasnjujejo na občini. »Zaradi nizkih temperatur, snega in poledice je povzročilo slabšo prevoznost dovozne ceste na Malo Mežaklo, frekvenca odvoza odpadkov pa je bila nižja od načrtovane,« so zapisali. Vendar pa po njihovih besedah koncesionar obljublja, da bo tudi to v nadaljevanju nadoknadil, pri tem pa bo po najboljših močeh sodelovalo tudi javno komunalno podjetje JEKO. To naj bi ob dnevih, ko bo Ekogor načrtoval intenzivnejši odvoz lahke frakcije z območja Cera Mala Mežakla, še bolj angažiral svojo službo za vzdrževanje cest, ki bo poskrbela za dodatno posipanje ceste.

»V takšnih dneh se zaradi intenzivnejšega ravnanja z nakopičeno lahko frakcijo in njenega odvoza sicer lahko pričakuje nekaj več emisij smradu v ozračje, o čemer pa bo predhodno obveščena tudi javnost,« obljubljajo na občini.