Gazprom bi moral v skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča v Stockholmu z marcem obnoviti pošiljke plina Ukrajini, ki so bile prekinjene novembra 2015, sredi ukrajinske krize, zaradi spora o cenah in rokih plačil po pogodbi z Naftogazom.

Spor je bil v veliki meri povezan s sporom med Ukrajino in Rusijo zaradi polotoka Krim in konflikta na vzhodu Ukrajine. Vmes je zaradi tega spora prišlo tudi do dveh prekinitev dobav plina drugim evropskim državam prek ukrajinskih plinovodov.

Pravna bitka pred arbitražnim sodiščem se je odvijala vse od strmoglavljenja proruskega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča leta 2014. To sodišče je decembra lani odločilo, da mora Rusija znižati zahtevano ceno plina, Ukrajina pa mora od letošnjega leta naprej zakupiti pet milijard kubičnih metrov ruskega plina letno.

Znova se bodo obrnili na mednarodno arbitražo

A Gazprom je v četrtek sporočil, da pošiljk plina ne bo obnovil, ker da še ni bil zaključen dodatni dogovor k osnovni pogodbi. Danes so iz ruskega podjetja sporočili, da se bodo znova obrnili na mednarodno arbitražo, da bi lahko prekinili pogodbo z Naftogazom. Ukrajini pa so tudi vrnili plačana predplačila za marec, poroča AFP.

V Naftogazu so bili nad odločitvijo ruskega dobavitelja presenečeni. Napovedali so, da bodo od Gazproma zahtevali odškodnino zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti. Zasuk v sporu je očitno presenetil tudi ukrajinsko vlado, ki je danes pozvala prebivalstvo k omejitvi porabe plina. Minister za energijo Igor Nasalik pa je napovedal zaprtje vrtcev, šol in univerz. Ti ukrepi naj bi veljali vsaj do torka, ko pričakujejo, da se bodo temperature iz sedanjih arktičnih vendarle nekoliko dvignile, še poroča AFP.