Francoska narodna skupščina ji je novembra lani zaradi sporne objave odvzela imuniteto pred sodnim pregonom. Sodnik v predmestju Pariza pa je v četrtek potrdil obtožnico.

Skrajna desna političarka je obtožena širjenja »nasilnih sporočil, ki spodbujajo terorizem ali pornografijo ali resno ogrožajo človeško dostojanstvo« in ki jih lahko vidijo tudi mladoletni. Grozi ji do tri leta zapora in denarna kazen v višini 75.000 evrov.

Le Penova je po terorističnih napadih v Parizu v novembru leta 2015, ki so zahtevali 130 življenj, na twitterju objavila tri posnetke, med njimi tudi obglavljenega ameriškega novinarja Jamesa Foleyja. »To je Daesh!« je zapisala. Daesh je sicer arabska kratica za IS. Kasneje je objavo z novinarjem na prošnjo njegove družine izbrisala in dejala, da ni vedela za njegovo identiteto.

»Obtožili so me zaradi tega, ker sem obsodila grozovita dejanja Daesha,« je dejala Le Penova za AFP ter dodala, da bi v drugih državah za takšno dejanje dobila priznanje.

Septembra lani je narodna skupščina odvzela imuniteto tudi poslancu FN Gilbertu Collardu, ki je prav tako objavljal tvite s slikami IS, še navaja AFP.

Le Penova, sicer pravnica, se je lani na odločitev parlamentarnega odbora odzvala z oceno, da gre za »nizkotno in povsem politično odločitev«, ki da krši njeno pravico do svobode govora.