Avkcijska hiša Sotheby's v Londonu si je za sliko Picassove muze, ki jo obdaja temna silhueta umetnikove druge ljubice Dore Maar, nadejala iztržiti 36 milijonov funtov (41 milijonov evrov). Slika je bila na dražbo dana prvič, Picasso pa jo je naslikal kmalu po znameniti Guernici. Njen nov lastnik ni znan.

Picasso je Marie-Therese Walter spoznal leta 1927, ko je bila stara 17 let. Začela sta razmerje, ki sta ga skrivala do leta 1932. Leta 1935 je Marie-Therese Walter rodila hčerko, Picasso pa je tedaj že imel drugo ljubico, Doro Maar. Leta 1977 je Marie-Therese Walter storila samomor.

Pomembna slika muzejske vrednosti

»Gre za neverjetno pomembno sliko muzejske vrednosti,« je za AFP povedal vodja oddelka londonske avkcijske hiše za impresionistično in sodobno umetnost James Mackie. »Datira v ključno obdobje Picassove kariere, v leto 1937, ko je ustvaril Guernico,« je dodal.

Trenutno za najdražje na dražbi prodano umetniško delo velja slika Leonarda da Vincija Salvator Mundi, ki je bila novembra pri Christie's v New Yorku prodana za 450,3 milijona dolarjev.