Slika Ženska z baretko in v karirasti obleki (Marie-Therese Walter) bo tokrat na dražbo dana prvič. Picasso jo je naslikal konec leta 1937, kmalu po svoji znameniti sliki Guernica.

Picasso je Marie-Therese Walter spoznal leta 1927, ko je bila stara 17 let. Začela sta razmerje, ki sta ga skrivala do leta 1932. Leta 1935 je Marie-Therese Walter rodila hčerko, Picasso pa je tedaj že imel drugo ljubico, Doro Maar. Leta 1977 je Marie-Therese Walter storila samomor.

Sliko označujejo oglate oblike, profil Marie-Therese Walter obdaja temna silhueta. »Od vseh umetnikovih stilov in desetletij ta najbolje povzema dediščino Picassa kot portretista žensk,« besede Thomasa Bomparda z oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri avkcijski hiši Sotheby's povzema AFP.

Slika bo v Hongkongu na ogled do 2. februarja, nato jo bodo razstavili še v Taipeiu, New Yorku in Londonu.

Trenutno za najdražje na dražbi prodano umetniško delo velja slika Leonarda da Vincija Salvator Mundi, ki je bila novembra pri Christie's v New Yorku prodana za 450,3 milijona dolarjev.

Pred tem je bila nosilka rekorda Picassova slika Alžirke, ki je bila pri avkcijski hiše Christie's v New Yorku leta 2015 prodana za 179,4 milijona dolarjev.