Rak postaja v Sloveniji in v svetu vse večji javnozdravstveni problem, saj je njegova pogostnost vse večja. Vsako leto na novo zboli več kot 14.000 ljudi, približno polovica izmed novih primerov jih umre. Več kot tri tisoč bolnikov zboli za enim od rakov prebavil, med katerimi z dobrimi 1500 primeri na leto prednjači prav rak debelega črevesa in danke.

Odzove se le polovica vabljenih moških

Dejstvo je, da se je to število po zaslugi presejalnega programa Svit, s katerim odkrivajo predrakave in rakave spremembe na debelem črevesu in danki, prvič v zgodovini znižalo za okoli 200 primerov na leto. Dodatna dobrobit Svita je tudi vse več rakov, odkritih v zgodnejših stadijih, ko je še možna ozdravitev, zdravljenje je krajše, za bolnika lažje, za državo cenejše, bolniki pa se po zaključenem zdravljenju lahko vrnejo v stare tirnice.

Če je bilo še pred desetimi leti ob diagnozi kar dobrih 80 odstotkov bolnikov odkritih v napredovalih stadijih, se je ta odstotek zdaj spustil na polovico. Dodatne dobrobiti presejalnega programa so v prihodnje možne ob pogoju, da se bodo vabljeni ljudje v čim višjem številu odzivali v program. Zaželeni prag odzivnosti je na 70 odstotkov ali več, medtem ko temu cilju sledijo le ženske, pri moških pa je stanje še vedno nezadostno, saj se odzove le dobra polovica vabljenih moških.

V Sloveniji najsodobnejše zdravljenje

Dobra novica pa je, da je Slovenija ena tistih držav, ki ima še vedno dostop do vseh trenutno registriranih zdravil v svetu, kar bolnikom omogoča najsodobnejše zdravljenje.

Občutno manj dobro pa je stanje na področju raka trebušne slinavke, bolezni, ki je v širši javnosti skorajda neznana. Število novih bolnikov iz leta v leto narašča, medtem ko je preživetje zaradi slabe prepoznavnosti zelo slabo. Zato slovensko združenje EuropaColon letos v marcu ne ozavešča le o raku debelega črevesa, temveč vseh rakov prebavil.

Tako spodbujajo ljudi, naj bodo pozorni zlasti na kakršne koli daljše spremembe počutja, slabost, bruhanje, svetlo blato in zelo temen urin, bolečine v žlički ali v hrbtu, nepojasnjeno izgubo teže, tiho nastalo zlatenice, pojav sladkorne bolezni ob sicer normalni telesni teži. Če ti znaki trajajo 14 dni ali več, naj obiščejo osebnega zdravnika.