Švicarka Michelle Gisin bo v analih zapisana kot zadnja zmagovalka v alpski kombinaciji v zgodovini zimskih olimpijskih iger. Izjemno zanimivo disciplino namreč po Pjongčangu umikajo z olimpijskega sporeda. Štiriindvajsetletna Švicarka, mlajša sestra Dominique Gisin, ki si je s Tino Maze delila prvo mesto na olimpijskem smuku v Sočiju pred štirimi leti, je bila danes najbolj kompletna tekmovalka s tretjim časom v smuku in četrtim v slalomu na tekmi pred napol praznimi tribunami v povsem neolimpijskem vzdušju. Pred srebrno Američanko Mikaelo Shiffrin, ki je bila prva favoritinja tekmovanja, je zmagala s skoraj sekundo prednosti, bronasto rojakinjo Wendy Holdebner pa je prehitela za poldrugo sekundo.

Nesebična pomoč sestre Dominique, prvakinje iz Sočija

»Veliko bolj nervozna sem bila pred smukom za olimpijske kolajne (8. mesto, op.p.). Obožujem to progo, a mi nikakor ni uspela popolna vožnja. Če sreda ni bila moj dan, je bil to vsaj četrtek, saj sem vse naredila tako, kot sem si želela. Zelo pomembno je bilo, da mi je po padcu v cilju smuka v sredo vse popoldne in čez noč stala ob strani sestra Dominique, ki kot olimpijska zmagovalka iz Sočija v smuku dobro ve, kaj se dogaja v takšnih trenutkih. Pomagala mi je v posteljo, vzela telefon, odgovorila na vsa sporočila in poskrbela za mojo psihično pripravljenost. Pregnala je ves stres, da sem se lahko naspala po karambolu, ki se je dogajal v moji glavi. V četrtek je bil najtežji del dneva premagati strah pred hitrostjo,« je pojasnila olimpijska prvakinja v alpski kombinaciji Michele Gisin, ki je tekmo začela v soncu, končala pa v sneženju.

Slovenski tabor je pričakoval več, kot je iztržil. Maruša Ferk je bila po odličnem smuku na petem mestu, v slalomu pa je zajahala količek in bila diskvalificirana. Zaradi bolezni vidno izčrpana Ana Bucik, ki je zadnje štiri dni trenirala le s pol moči (dopoldne je vadila smuk, popoldne pa izpuščala slalom in kondicijski trening), je končala na enajstem mestu, potem ko je do napake v spodnjem delu, kjer je izgubila sekundo, odpeljala celo najboljši smuk v karieri. V smuku je imela do četrtega vmesnega časa celo osmi izid.

»Prvič v življenju sem v smuku tvegala in tekmovala. V slalomu bi nastop lahko bil boljši, a stopničke so bile nedosegljive tudi z morebitno sanjsko vožnjo, saj proga tega ni omogočala. Moja napaka je bila, da sem v slalomu v ravnino prinesla premalo hitrosti,« je povedala 25-letna Primorka Ana Bucik. Z enajstim mestom je bila na koncu zadovoljna, saj je to njen drugi najboljši dosežek v kombinaciji po tretjem mestu januarja v Lenzerheideju. Prav njene prve stopničke so v javnosti zelo dvignile pričakovanja za kombinacijo na olimpijskih igrah.

»Z izjemno vožnjo bi lahko prišla do osmega mesta. Napaka na smuku mi je vzela vsaj sekundo. Na slalomu je bilo nemogoče nadoknaditi tri sekunde zaostanka za smukačicami, kot je bilo to mogoče na nekaterih drugih tekmah. Postavitev kratkega slaloma je bila precej lahka, sneg pa počasen, kar je bila prednost za specialistke za hitre discipline,« je tekmo temeljito analizirala Bucikova, ki privošči zmago Gisinovi, saj je edina, ki je bila med najboljšimi v obeh disciplinah. Čeprav je Bucikova bolna, bo stisnila zobe še preostala dva dni v Južni Koreji in bo počivala na letalu na poti domov. »Tako kot Hirscher imam že dovolj riža in hočem pašto,« je pripomnila Bucikova.

Ferkova ni nadgradila dobre predstave v smuku

Devetindvajsetletna Gorenjka Maruša Ferk se je šele pozno popoldne zavedela, da je zapravila življenjsko priložnost za najboljšo uvrstitev v karieri. Po super smuku s petim mestom, kjer pokazala vso svojo neustrašnost in znanje, so se ji v dolgem čakanju na slalom po glavi podile misli, da je v igri tudi kolajna. Čeprav je bilo na startnem seznamu samo 32 tekmovalk, je bilo med smukom in slalomom kar tri ure premora. Ferkova si je do minute natančno razporedila čas s počitkom, ogledom proge in vožnjami za ogrevanje.

»Zelo sproščena sem šla na start slaloma, ki ni bil zahteven. Pripetila se mi je napaka, kakršne v Južni Koreji nisem naredila že dolgo. Nekaj padcev na zelo agresivnem snegu je bilo le prve dni treningov, nato pa sem bila zelo suverena in stabilna. Ko sem povozila količek, nisem bila prepričana, da sem to res naredila. Na treningih se mi je že zgodilo, da mi je čudno potegnilo nogo, pa nisem povozila količka, čeprav so trenerji menili, da sem naredila napako. Menila sem, da mi je količek čudno udaril čez smuči in mi je nogo potegnilo vstran,« je svoj nastop opisala Maruša Ferk, ki je smučala do cilja, bila diskvalificirana in jo zdaj čaka kazen.