Hitrejši od Hrovatove sta bili le najboljši veleslalomistki zadnjih let, aktualna svetovna prvakinja Francozinja Tessa Worley, ki je vodila že po prvi vožnji, ter olimpijska zmagovalka iz Vancouvra 2010 Nemka Viktoria Rebensburg, ki je bila druga na prvi progi.

Hrovatova je svoje prve stopničke v svetovnem pokalu osvojila z drugim časom finalne vožnje ter s 14. izhodiščem po prvi vožnji. Hrovatova je druga Slovenka s stopničkami na veleslalomih v Lenzerheideju, kjer je 17. marca 2013 zmagala Tina Maze. Zadnja Slovenka, ki je na veleslalomih osvojila s stopničke, je bila pred dvema letoma Drevova z drugim mestom na zlati lisici v Mariboru.

»Še zdaleč nisem mislila, da bo dovolj za stopničke«

»Proga je bila kar zelo zahtevna, a že večkrat sem rekla, da mi načeloma to zelo ustreza in tako je bilo tudi danes. Bila je težka proga, a nisem popustila, rekla sem si da pridem do konca in da se borim. S prvo vožnjo sem bila zadovoljna, a ne čisto, vedela sem, da gre lahko bolje. Nad 14. mestom sem bila presenečena, saj sem imela slabši občutek. A v drugo sem si že na ogledu rekla, da bom zdaj pokazala vožnjo, kot jo znam, in uspelo mi je. To je krasen znak, ko prideš dol v 'zelenem'. Vedela pa sem, da so bile v vožnji še rezerve. Vesela sem bila, ko sem prevzela vodstvo, še zdaleč pa nisem mislila, da bo to dovolj za stopničke,« je priznala slovenska smučarka.

Nato je še opisala občutke na stopničkah, kjer sta ji delali družbo veleslalomski mojstrici: »Nisem bila ravno domača na odru, tako da sta mi pomagali in usmerjali. Zanimiv občutek je bil, ko vidiš kako punce vse to počnejo po rutini, kako se tega učiš iz tekme v tekmo in navajaš na to. Bil je res dober občutek.«

Hrovatova deveta Slovenka s stopničkami na veleslalomu

Članica smučarskega kluba iz Kranjske Gore je velik talent kazala že pred dvema letoma na olimpijskih igrah mladih v Lillehammerju, ko je bila tretja na veleslalomu. Zdaj pa je po Tini Maze, Ani Drev, Špeli Pretnar, Mojci Suhadolc, Urški Hrovat, Nataši Bokal, Mateji Svet in Katarini Zajc postala deveta Slovenka s stopničkami na veleslalomski tekmi svetovnega pokala.

Da je vsestranska smučarka je dokazala lani, na mladinskem svetovnem prvenstvu v Aareju z drugim mestom v alpski kombinaciji ter četrtim na slalomu. V tej sezoni pa je dokazala, da se ni ustrašila starejše in izkušenejše konkurence in da je je sposobna poseči po vrhunskih dosežkih.

Pred letošnjim Lenzerheidejem je bila v svetovnem pokalu že v Lienzu, ob koncu lanskega leta, članica najboljše deseterice, ko je veleslalom končala na osmem mestu. V Kranjski Gori je bila na svojem hribu 13., veleslalom na Kronplatzu pa je končala na 15. mestu.

Ugnala tudi Shiffrinovo

Hrovatova je zelo dobro s številko 28 na startu nastopila že na prvi progi, ko je še po zadnjem merjenju imela osmi vmesni čas. Na koncu je zaostala 2,08 sekunde za Worleyjevo. Na drugi progi je zelo odločno zagrizla v strmino takoj po startu, kjer so imele skorajda vse tekmovalke velike težave, Gorenjka pa ni popustila vse do cilja ter prevzela mesto vodilne, ki ga je izpustila iz rok šele ob nastopu najboljših dveh iz prve vožnje, ki ju je rešila visoka prednost. A prvih stopničk ji nihče več ni mogel vzeti.

Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Američanka Mikaela Shiffrin je vpisala zanjo skromno sedmo mesto, za Worleyjevo je zaostala 1,97 sekunde, za Hrovatovo pa 14 stotink. Lenzerheide je prinesel tudi novo vodilno v veleslalomskem seštevku. To je Rebensburgova, ki ima na vrhu 502 točki, druga je Worleyjeva (470), tretja Shiffrinova (421).

Do točk še tri Slovenke

Kar tri Slovenke so v prvi petnajsterici v posebnem seštevku discipline. Drevova (176) na devetem mestu ter Hrovatova (145) in Robnikova (144) na 12. in 13.

Znova, še drugič po Kronplatzu, so točke osvojile vse štiri slovenske predstavnice na startu, kar tri Slovenke, pa so še drugič v tej sezoni po Lienzu, veleslalom končale v prvi petnajsterici.

Drevova je s petim mestom, po prvi vožnji je bila 11., vpisala najboljši izid v sezoni. V finalu je napredovala tudi Robnikova, ki je s 17. mesta skočila na 14. Kar nekaj časa sta bili Slovenki Hrovatova in Drevova vodilni.

Bucikova, ki se je v petek na alpski kombinaciji s tretjim mestom veselila svojih prvih stopničk, je zahtevno preizkušnjo končala na 25. mestu, kar so njene tretje veleslalomske točke v karieri.

Šteharnik: Vseskozi smo vedeli, da so blizu

Glavni trener slovenske ženske ekipe za slalom in veleslalom Denis Šteharnik se po novem uspehu ni prepustil evforiji: »Teren je zelo težak, dobro pa je bilo, da podlaga ni bila preveč trda, pa še vseeno je bilo težko. Proga je bila precej zavita. Včeraj smo imeli lep ekipni rezultat in na večerji smo rekli, gremo še enkrat. Da pokažemo, kdo smo. Zelo v redu je bilo. Še več takega. Bilo je zelo čustveno, saj je za tistega, ki je prvič na stopničkah to poseben dan, včeraj za Ano Bucik, danes za Meto. Upam, da se bomo navadili tudi na to,« je dejal Šteharnik.

»Rekli smo samo, da naj pokažejo popoln napad in punce so to upoštevale. Vrgle so se na progo in dirkale, to je tisto pravo stanje, ki ga želimo. Vseskozi smo vedeli, da so blizu, da so dobre. A za dober rezultat med 5 ali 6 je treba tvegati vse. To je danes dvema zelo dobro uspelo, Robnikovi pa še bo. Čestitke tudi Bucikovi za še ene točke v veleslalomu," je še sklenil Šteharnik.

Šlo je za zadnji ženski veleslalom pred olimpijskimi igrami v Pyeongchangu. Drugo vožnjo, ki je prinesla sijajne slovenske olimpijske obete, je postavil glavni slovenski trener slovenske ženske vrste Denis Šteharnik.

Rebensburgova je dobila tri veleslalome v tej sezoni, predzadnjega na Kronplatzu ter uvodna v Söldnu in Killingtonu. Shiffrinova je zmagala v Courchevelu in Kranjski Gori, Italijanka Federica Brignone je bila najhitrejša v Lienzu, Worleyjeva pa danes v Švici.