Okrepljenih mobilnih telefonov je na trgu kar nekaj, vendar le ti še vedno predstavljajo zelo majhno področje. Pod imenom xcover denimo Samsung že več let ponuja svojo robustno različico mobilnega telefona, zanimivi so tudi mobilniki podjetja Caterpillar, ki je sicer prepoznavno po buldožerjih in gradbenih strojih. Potem pa je tu podjetje Crosscall.

Leta 2009 ga je ustanovil Francoz Cyril Vidal, ki je prepoznal potrebo po trpežnejši mobilni napravi. Kot je pojasnil v enem od intervjujev, je bil naveličan nenehnih okvar, saj običajni telefoni niso bili primerni za njegov aktiven življenjski slog. Vidal namreč izhaja iz jeklarske industrije in v prostem času najraje vozi svoj vodni skuter ali pa smuča na vodi. Zamislil si je mobilni telefon, ki bo trpežen, vodoodporen in hkrati še vedno zmogljiv pri vsakodnevnih opravilih.

Crosscall ima trenutno v ponudbi šest mobilnih telefonov in kopico dodatkov zanje. Vrh ponudbe predstavlja model trekker x3, mi pa smo se zadnja dva tedna ukvarjali z modelom srednjega razreda action x3.

Robustno ohišje

Prva stvar, ki jo uporabnik opazi pri tem telefonu, je seveda izjemno robustno ohišje. To je zasnovano za zaščito pred padci, hkrati pa ščiti tudi pred vdorom vlage in prahu. Opremljen je s certifikatom IP67, z IK02, ki ga ščiti pred določenimi energijskimi sevanji, in z vojaškim MIL-STD-810G, ki ga varuje pred širokim naborom najzahtevnejših okoliščin – nizkim tlakom, visokimi oziroma nizkimi temperaturami, pred padci in vibracijami in tako dalje.

Action x3 bo brez težav preživel dvourni potop na globini dveh metrov. Tesnilni čepi na odprtinah so kakovostni, zato proizvajalec obljublja, da lahko telefon pustimo v plitvi vodi tudi do 24 ur. Med našim testom smo ga dejansko čez noč pustili potopljenega v umivalniku in ga nato zjutraj brez težav uporabljali naprej.

Vtisi

Čeprav govorimo o zajetnejšem telefonu, ta model vseeno ni tako velik in težak, da bi predstavljal breme za vsakodnevno rokovanje. Dovolj je kompakten za običajno prenašanje v žepu. Njegov ojačan petpalčni zaslon se lepo prilega v dlan odraslega človeka in brez težav ga uporabljamo tudi, če je povsem vlažen. Zaradi solidnih specifikacij je naprava dovolj odzivna za povprečnega uporabnika, predvsem pa ima izredno vzdržljivo baterijo. Ta namreč omogoča dobra dva dneva energije.

Prek integrirane aplikacije ima uporabnik dostop tudi do senzorjev, kot so višinomer, kompas, senzor svetlobe in drugi. Že od daleč na ohišju izstopa rdeč gumb. Ta je lahko v rabi sprožilca kamere, lahko pa z njim opravimo tudi klic v sili. S pritiskom na gumb namreč določenim stikom pošljemo svoje koordinate, kar olajša iskanje v primeru nesreče.

Action x3 je opremljen z glavno kamero, ki premore 12 milijonov ločljivostnih pik, prednja pa 5. Nekoliko nas je presenetila glavna kamera, saj za čuda zajema povsem dobre posnetke. Načeloma velja, da robustni telefoni niso kaj prida na tem področju.

Še najboljši pri tem modelu pa je nabor dodatkov, ki jih podjetje Crosscall ponuja. Na zadnji strani ohišja ima telefon tako imenovan magnetni sistem x-link. Prek tega se naprava lahko namešča na najrazličnejše nastavke. Obstaja nastavek x-car, ki se uporablja v avtomobilu za nameščanje in lahko hkrati tudi polni telefon. V ponudbi imajo še razne vremensko zaščitene polnilne postaje, ki telefon napolnijo brezžično, ponujajo pa tudi x-dock, prek katerega lahko uporabnik brez kablov prenaša zajete fotografije in videe na osebni računalnik.

Cena modela action x3 se pri nas giblje okrog 350 evrov in zanjo dobimo precej soliden telefon. Navdušil bo vse uporabnike, ki zaradi svojega aktivnega življenjskega sloga iščejo nekaj robustnega in trpežnega. Seveda pa ni nujno, da so ciljna populacija le avanturisti in športniki. Pri nas, kot vemo, je kopica aktivnih lovcev, vojakov in kmetovalcev, ki bi jim takšna naprava prišla še kako prav. Primeren bo tudi za obrtnika, ki ima delavnico in nima časa skrbeti za svoj krhek telefon. Ne bodo pa se ga branili niti starši malčkov, ki jim mali junaki telefone radi mečejo po tleh.