Ajdova pita s šampi(nj)oni

150 g ajdove kaše, 2 jajci, morsko sol, sveže zmlet črni poper ali zdrobljen čili po okusu, 2 ščepa suhega drobnjaka. Za oblogo še 500 g rjavih šampinjonov, 2 pora, 8 posušenih paradižnikov, za pest naribane zrele (ne sveže iz slanice) mocarele ali drugega sira, ki se rad topi, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, 30 g pinjol, 1 manjšo čebulo, morsko sol, sveže zmlet črni poper ali zdrobljen čili po okusu, majhen šopek peteršilja.

Pristavimo dva litra vode. Pinjole v suhi ponvi blago opečemo, toliko, da zadišijo. Suhe paradižnike (če so vloženi v olju, jih odcedimo, olje pa porabimo za praženje čebule) narežemo na drobne kocke. Ajdovo kašo prelijemo s kropom, odcedimo in stresemo v posodo. Na hitro jo popražimo, potem pa prilijemo toliko vode, da je prekrita. Skuhamo jo do mehkega, a pazimo, da se ne razkuha. Kuhano kašo odcedimo in ohladimo. Model za pito (25 cm) namažemo z oljem. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ohlajeno ajdovo kašo stresemo v mešalnik, dodamo jajci ter sol in poper. Sestavine gladko zmeljemo, zmes pa razporedimo na dno in ob obod modela za pito. Model položimo v ogreto pečico za 20 minut, da se »testo« zlato rjavo obarva. Por dobro očistimo, podolžno razpolovimo in narežemo na kolesca. V ponvi segrejemo žlico olja in na njem popražimo narezan por, da se zmehča, a naj se ne obarva. Gobe očistimo in narežemo na debelejše lističe. Manjše šampinjone lahko le podolžno razpolovimo. V drugi ponvi segrejemo žlico olja in na njem popražimo gobe, da se začnejo barvati. Peteršilj osmukamo in grobo sesekljamo. Ponev s praženimi gobami odstavimo. Vmešamo por, suhe paradižnike, polovico pinjol in peteršilj. V ponev, v kateri smo pražili por, na olju, ki smo ga prihranili od suhih paradižnikov, dobro popražimo drobno nasekljano čebulo, da rahlo karamelizira. Karamelizirano čebulo enakomerno razporedimo po pečeni podlagi za pito. Oblogo iz gob in pora odcedimo in jo enakomerno nanesemo na podlago. Sir naribamo in posujemo po oblogi, po vrhu posujemo preostale pinjole. Model položimo v ogreto pečico za 10 minut. Nato v pečici vključimo zgornji žar in pito pečemo še približno pet minut, da se sir zlato obarva. Pečeno pito ohladimo v modelu, razrežemo in ponudimo kot hladno predjed, obnese se tudi kot lahka samostojna jed, če zraven ponudimo denimo radič ali drugo listnato solato.