Pred več kot štiridesetimi leti je Andrej Šifrer na albumu Moj žulj prepeval: »Moje miške majcene so edina stvar, ki imam jo še…« Podobno si nemara v brk zabrunda kakšen sladkosned, ko si denimo na Šmarni gori nad Ljubljano privošči tam značilne testene ocvrte kroglice. Ali pač sladokusec, ki mu po dobrem kosilu kje med Istro in Benetkami za posladek prineso fritule, kakor jim pravijo v Istri, ali fritole, kakor se v Benetkah imenuje tradicionalna pustna sladica. Preostali del Italije jih imenuje frittelle, špansko govoreči svet buñuelos… Poznajo jih tudi v Turčiji, Izraelu, Maroku, Rusiji, Indiji, na Kubi… in jih pripravljajo za božič, ramadan, hanuko in podobne praznike – predvsem pa v času pustnega karnevala. Seveda ne gre za miške, o kakršnih je prepeval hudomušni Šifrer, temveč za sladke ocvrtke iz vzhajanega testa, ki jih pod takšnim imenom pozna večina Slovenije, pod različnimi imeni in z različnimi dodatki pa tako rekoč ves svet. Silno enostavne so za pripravo, zato se jih nemara lotite, če se vam tradicionalnih krofov iz katerega koli razloga ne da cvreti. Zagotovo vam ne bo nihče zameril!