Institut v več sto strani dolgem poročilu, v katerem preučuje moč in oborožitveno industrijo 171 držav, navaja, da Kitajska svojo oborožitev že leta krepi tudi zaradi ozemeljskih sporov v Vzhodno- in Južnokitajskem morju. Poleg tega želi Peking očitno povzdigniti Kitajsko med supersile sveta.

Kitajska pod vodstvom predsednika Xi Jinpinga zelo hitro modernizira svoje sile. Tako na primer razvija bojno letalo Chengdu J-20, ki naj bi bilo običajnim radarjem nevidno. Tako imenovano tehnologijo stealth imajo doslej samo ZDA. Prav tako je Kitajska razvila zelo zmogljive protiletalske rakete PL-15, je ob predstavitvi poročila povedal generalni direktor IISS John Chipman.

Peking je močno okrepil tudi svoje mornariške sile. Od leta 2000 je država zgradila več korvet, rušilcev, fregat in podmornic kot Japonska, Južna Koreja in Indija skupaj. Poleg tega se Kitajska pripravlja na prvo pomorsko bazo v tujini, ki naj bi jo vzpostavili v Džibutiju, je po poročanju nemške tiskovne agencije še povedal Chipman.

Institut tovrstno poročilo izdaja enkrat letno. Skupaj s stockholmskim mirovnim institutom Sipri velja za vodilno institucijo na področju spremljanja konfliktov v svetu. Vzpostavljen je bil leta 1958 v Londonu, ima pa še podružnice v Washingtonu, Singapurju in Bahrajnu.