V Združenih državah Amerike velja deskanje za enega najbolj gledanih zimskih športov. Po priljubljenosti prekaša tudi alpsko smučanje. Največje zasluge imajo tako imenovane X-igre, na katerih smučarji in deskarji v snežnem žlebu, snežnem parku, krosu in akrobatskih skokih tekmujejo v spektakularnih potezah in trikih. Tudi nagradni skladi teh vsakoletnih iger so dovolj visoki, da se tekmovanj udeležijo vsi najboljši.

Ko je bilo deskanje prostega sloga leta 1988 prvič zastopano na olimpijskih igrah, so se mnogi spraševali, kakšno zvezo ima »zabavljaška« disciplina z vrhunskim športom. Toda po dvajsetih letih je deskanje postalo že tradicionalna panoga največjega zimskega dogodka vsakih štirih let. V njej so daleč najuspešnejši prav Severnoameričani, ki v Južni Koreji premikajo tudi starostne meje.

Američani so glavni

Konec minulega tedna je Redmond Gerard iz ZDA v snežnem parku pri sedemnajstih letih postal prvi tekmovalec z zlato kolajno na olimpijskih igrah, rojen v 21. stoletju, in ameriški starostni rekorder pri moških z zmago na zimskih igrah. Povprečna starost dobitnikov odličij (srebro je osvojil Kanadčan Max Parrot, bron pa njegov rojak Mark McMorris) je znašala zgolj nekaj več kot enaindvajset let.

Le dobra dva meseca je od Gerarda starejša dobitnica zlatega odličja v snežnem žlebu pri dekletih Chloe Kim. Štirikratna zmagovalka X-iger in prva zmagovalka v deskanju na olimpijskih igrah mladih (2016) je v Pjongčangu deležna množične podpore, saj njena mama prihaja iz Južne Koreje. Vodila je že po prvih dveh nastopih, v tretjem, ko je že vedela, da je zmagala, pa je prejela najvišjo oceno 98,25 in drugouvrščeno Japonko Jiayu Liu prehitela za skoraj deset točk. Premoč Američank je s tretjim mestom potrdila Arielle Gold. »Nisem bila povsem zadovoljna z zlato medaljo po dveh nastopih, saj sem vedela, da lahko deskam še bolje,« je povedala Chloe Kim. Zmago je posvetila babici, ki jo je podpirala ob progi: »Komaj čakam, da greva skupaj nakupovat.« Pri starosti 17 let, 9 mesecev in 21 dni je Kimova zdaj celo najmlajša zmagovalka med vsemi športnicami na snegu v zgodovini olimpijskih iger.

Da je ameriška prevlada še večja, je že v ponedeljek v snežnem parku poskrbela Jamie Anderson, ki je pri 27 letih ubranila naslov iz Sočija. Na tekmi, ki so jo zaznamovale zahtevne vetrovne razmere, je bilo veliko padcev. Izognila se mu ni niti Finka Enni Rukajärvi, ki pa je kljub temu pripravila veliko presenečenje s tretjim mestom. Po tekmi vseeno ni bila zadovoljna. »Zelo sem vesela, da se nihče ni resno poškodoval. Po treningih so se razmere poslabšale, tako da bi morali finale odpovedati ali pa ga prestaviti,« je dejala Rukajärvijeva.

V deskarskem središču Phoenix Park svoje mojstrstvo pri 31 letih kaže tudi dvakratni olimpijski prvak v snežnem žlebu Američan Shaun White. V tej disciplini sta slovenske barve zastopala dva deskarja, ki pa sta obstala v kvalifikacijah. Tim Kevin Ravnjak, ki je branil osmo mesto iz Sočija, je bil z oceno 72,50 šestnajsti, na 25. mestu pa je končal Tit Štante z najboljšo oceno 52,25. Ob že omenjenih tekmah deskarje v naslednjih dneh čakajo še tekme v snežnem krosu in akrobatskih skokih, za Slovence najzanimivejša disciplina – paralelni veleslalom – pa bo na sporedu šele predzadnji dan olimpijskih iger.