Dve slovenski uvrstitvi med najboljšo deseterico na prvi končni olimpijski preizkušnji v alpskem smučanju v Pjongčangu je spodbuden start pred naslednjimi desetimi preizkušnjami. Štefan Hadalin je svoj olimpijski krst začinil z osmim mestom, Klemen Kosi je z desetim potrdil vsestranskost. Rezultat ima v sebi kapljo pelina. Hadalin je imel namreč odlično izhodišče po smuku, v katerem je zasedel 21. mesto. Pred bronastim Francozom Victorjem Muffatom - Jeandetom je imel Vrhničan 42 stotink prednosti, a v svoji paradni disciplini ni našel želenega ritma.

»Osebna pričakovanja sem izpolnil. Po dobrem smukaškem nastopu se mi je ponudila priložnost za kaj več. Na treningu in ogrevanju sem imel dobre občutke, na tekmi pa slaloma nisem odpeljal, kot ga znam. S svojim slalomskim znanjem bi moral biti boljši. Naredil sem napako v taktičnem pomenu, saj sem preveč zavijal, medtem ko bi moral ubrati bolj neposredno linijo. Morda bi lahko osvojil tudi odličje, zanesljivo pa uvrstitev med najboljšo peterico,« je bil samokritičen Štefan Hadalin, ki ga do konca olimpijskih preizkušenj bržčas čakajo še tri priložnosti, in sicer v veleslalomu, slalomu in ekipni tekmi.

Klemen Kosi je izenačil svojo najvišjo uvrstitev na velikih tekmovanjih. Pred tremi leti je bil na superveleslalomu v Beaver Creeku deseti na svetu. »Ko sem si ogledoval slalom, mi ni bilo jasno, kako ga bom izpeljal. Bila je zelo težka preizkušnja, še posebno za smukače. Glede na to, da sem bil najboljši na največji tekmi, sem lahko zadovoljen,« pravi Mariborčan.

Marcel Hirscher dolgo čakal na zlato olimpijsko kolajno

Olimpijski prvak je prvič v karieri postal Marcel Hirscher. Avstrijec je dolgo čakal, da se je povzpel na Olimp. Pred tem je bil šestkrat skupni zmagovalec svetovnega pokala, dosegel 55 zmag, osvojil 13 kolajn na svetovnih prvenstvih in bil olimpijski podprvak. Pri 28 letih je dočakal kolajno, ki mu je manjkala v bogati zbirki in s katero je napovedal, da bi lahko postal junak 23. zimskih olimpijskih iger. Hirscher bo namreč prvi favorit tako na slalomu kot veleslalomu, Avstrija pa visoko kotira na stavnicah na ekipni preizkušnji.

»Ne bi si še drznil uvrščati pomena osvojene kolajne,« je na vprašanje, ali mu zlata olimpijska kolajna pomeni največ doslej, odgovoril Marcel Hirscher. »Dejstvo pa je, da je bila pot do nje zelo strma,« je priznal najboljši avstrijski alpski smučar. Mislil je na današnjo tekmo, na kateri si je z dvanajstih časom v smuku pripravil odlično izhodišče. Na slalomu pa je imel najslabše pogoje med vsemi, saj so mu sunki vetra onemogočili, da bi v spodnjem delu slalomske preizkušnje videl snežno podlago. Boril se je kot lev ter si v zgornjem delu priboril odločilno prednost pred Francozom Alexisom Pinturaultom, ki je v spodnjem delu nadoknadil štiri desetinke zaostanka. Muffat - Jeandet je olimpijski krst začinil z bronasto kolajno, kar je v alpskem smučanju velika redkost.

Alexis Pinturault osvojil srebro, ne izgubil zlato

Alexis Pinturault je osvojil svojo drugo olimpijsko kolajno, potem ko je pred štirimi leti na veleslalomu v Sočiju zaostal za Američanom Tedom Ligetyjem in rojakom Stevom Messillierjem. »Ponosen sem na prikazano. Storil sem vse, da bi prehitel Marcela, a je bil tokrat premočan. Pogled na srebrno kolajno ima vselej lahko dva vidika. Moje mnenje tokrat je, da sem jo osvojil, ne izgubil zlato,« se je veselil 26-letni Francoz.

Martin Čater je bil po smuku s 13. mestom najboljši Slovenec, a je odstopil že po treh slalomskih zavojih. Razočaral je Boštjan Kline, ki je na smuku dosegel 43. čas, nato pa se je odpovedal slalomskemu nastopu. Zaradi vetra je bila smukaška preizkušnja krajša od načrtovane. Da bi organizatorji preprečili favoriziranje slalomistov, so za nekaj sekund skrajšali slalomsko preizkušnjo.