S superveleslalomom na progi Saslong v Val Gardeni se bo danes začela italijanska alpska smučarska turneja, ki bo v moški konkurenci trajala do konca koledarskega leta. Dolomiti bodo jutri gostili smukaško preizkušnjo, v nedeljo in ponedeljek pa bosta v Alta Badii dva veleslaloma. Nedeljski bo klasični, v ponedeljek pa paralelni, na katerem bo tekmovalo 32 smučarjev na izpadanje. Prihodnji teden se bodo moški preselili v Bormio, kjer bo zadnji letošnji smuk in prva tekma v alpski kombinaciji v tej sezoni.

»Na prvih tekmah sezone v hitrih disciplinah smo dokazali, da smo konkurenčni. Nismo pa posegli po najvišjih mestih. Verjamem, da bomo že do konca koledarskega leta dokazali, da lahko dosežemo kakšno vidnejšo uvrstitev,« napoveduje Peter Pen, glavni trener hitrih disciplin v slovenski moški reprezentanci. Slovenija je na severnoameriški turneji izgubila eno smukaško kvoto, kar pomeni, da bodo v najhitrejši disciplini tekmovali štirje smučarji. Klemen Kosi se namreč na štirih preizkušnjah v hitrih disciplinah v tej sezoni ni niti enkrat uvrstil med najboljšo trideseterico, poleg Boštjana Klineta in Martina Čatra pa podvig ni uspel nobenemu drugemu slovenskemu tekmovalcu.

Treba bo bolj napasti

Boštjan Kline je pred odhodom v Val Gardeno povedal, da se je v Severni Ameriki uštel pri taktiki. »Neuspeh v športu je del vsakdana. Verjamem, da imam toliko izkušenj, da bom odmislil prejšnje tekme in se osredotočil na naslednje preizkušnje. Želim si, da bi v Val Gardeni krojil svetovni vrh. Za takšen rezultat bom moral bolj tvegati, kot sem v Lake Louisu in Beaver Creeku. Moral bom skrajšati kakšno linijo in bolj napasti. S takšnim pristopom so pogostejše napake, ki pa so sestavni del alpskega smučanja in sem na njih pripravljen. Če bom napadel, kot znam, rezultat ne bo izostal,« verjame vase Mariborčan in dodaja, »v Val Gardeni je pomembno, da po startu narediš nekaj dobrih zavojev in preneseš hitrost v dolgo ravnino. Najboljši si ne smejo privoščiti napake na poljani Ciaslat, kjer je smučanje zaradi grbin in skokov najbolj naporno.«

Najboljši slovenski smukač, ki je v letošnjem koledarskem letu dobil preizkušnjo v Kvitfjellu, odgovarja, da po tekmah v Severni Ameriki, na katerih se je v slovenski reprezentanci najbolj izkazal Martin Čater, v ekipi niso imeli nobenega kriznega sestanka. »Iskali smo pozitivne stvari in teh je bilo pri meni precej. Bolje se znajdem v smukaški preži, v kateri sem bolj sproščen kot v preteklih sezonah. Ko bom še napadel, kot je treba, se bo vse skupaj poznalo pri času,« pravi Kline, ki mu prilagoditev na evropski sneg vsaj v preteklosti ni povzročala težav. Martin Čater je na začetku sezone pokazal napredek. »Za zdaj gre vse po načrtu. V Lake Louisu sem dobro začel sezono, v Beaver Creeku pa mi ni šlo vse po načrtih. Dosegel sem solidne rezultate, a imam še rezerve,« pravi Čater. Klemen Kosi dodaja, da še ni vrgel puške v koruzo. »Nekateri odseki so mi uspeli dobro, a še nisem sestavil celote. Moram stremeti k temu, da bom hitrejši,« odgovarja Kosi.

Kranjec lani v Val Gardeni četrti

Na nedeljski veleslalomski preizkušnji bo glavni slovenski up Žan Kranjec, ki se je doslej edini izmed slovenskih tekmovalcev uvrstil med najboljšo deseterico. Prejšnji konec tedna je bil v Val d'Iseru sedmi. Lani je v Alta Badii s četrtim mestom izenačil najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu in dokazal, da mu proga zelo ustreza. Lani so Vodičana v italijanskih Dolomitih prehiteli le Avstrijec Marcel Hirscher, Francoz Mathieu Faivre in Nemec Floria Eisath.

Pravico nastopa na ponedeljkovem paralelnem veleslalomu bo imelo najboljših 16 tekmovalcev s svetovne veleslalomske lestvice, dvanajst se jih bo uvrstilo na podlagi uvrstitve na prvi progi nedeljske preizkušnje, zadnjo četverico pa bodo sestavljali najboljši s skupnega seštevka svetovnega pokala. Pravila so torej precej zapletena, zato niti ne čudi, da je zadnjo paralelno veleslalomsko preizkušnjo dobil Francoz Cyprien Sarrazin, ki se nikoli več ni približal omenjenemu dosežku. Svojo priložnost za preboj na ponedeljkovo preizkušnjo bo imel Štefan Hadalin, ki se je na prvih dveh preizkušnjah z visoko startno številko dvakrat zapored prebil na drugo progo. Če bo Vrhničanu preboj uspel še v Alta Badii, bo imel priložnost nastopiti na ponedeljkovi paralelni preizkušnji in si priboriti najboljši rezultat v karieri.

V Val d'Iseru brez Slovenk

Ženske se bodo ta konec tedna merile v Val d'Iseru, kjer je včeraj odpadel prvi trening smuka. Edina slovenska predstavnica naj bi bila Maruša Ferk, a je včeraj iz slovenskega tabora prišla novica, da se Gorenjka ne bo udeležila preizkušenj. »Maruša ima težave s prehodi z daljših na krajše smuči, tako da je bolje, da se dobro pripravi na prihajajoče se slalome,« je pojasnil Denis Šteharnik. Slovenska reprezentanca je trenutno na pripravah v Avstriji, in sicer v Hintereitu, jutri pa se bo po treningu odpravila v Couchevel, kjer bodo naslednje preizkušnje svetovnega pokala. Na veleslalomu bodo prihodnji teden v Franciji nastopile Ana Drev, Tina Robnik, Meta Hrovat in Ana Bucik, na paralelnem slalomu pa ima mesto zagotovljeno le Ana Bucik. Druge Slovenke bodo nastopile v kvalifikacijah.