Ko je srbski predsednik Aleksandar Vučić danes prispel na svoj prvi uradni obisk na Hrvaško v tej vlogi, je gostiteljico, hrvaško predsednico Kolindo Grabar - Kitarović, pohvalil za pogum, da ga je sploh povabila glede na vzdušje, ki je v obeh državah obremenjeno z različnimi pogledi na zgodovino. A ti pogledi so zelo različni tudi med oblastmi. Kot sta predsednika povedala na skupni novinarski konferenci, se nista strinjala o večini odprtih vprašanj. Vučić je spomnil, da imata državi popolnoma različna stališča do reševanja spora o meji ob Donavi. Hrvaška vztraja pri katastrskih mejah, Srbija si prizadeva za sredinsko črto po strugi reke. Tako sta se dogovorila, da bosta vladama predlagala, naj si vzameta dve leti časa za dvostransko reševanje spora o meji. Če dogovora ne bo, naj bi poiskali mednarodno sodno posredovanje.

Hrvaška predsednica je prepričana, da morata državi pokazati sposobnost za dvostransko reševanje odprtih vprašanj, brez mednarodnih pritiskov. Poudarila je, da bo Hrvaška pomagala Srbiji v prizadevanjih za vstop v EU, Vučić pa pričakuje, da ne bo ovirala srbskih pristopnih pogajanj. Oba sta ocenila, da so dobri odnosi med državama ključni tudi za varnost na jugovzhodu Evrope, ter izkazala interes za sodelovanje v konkretnih skupnih projektih, kot je posodobitev železniške proge med Zagrebom in Beogradom.

Sto dni brez žaljenja Hrvaške

Vučić je izpostavil interni dogovor v srbskem državnem vrhu, da v naslednjih sto dneh ne bodo žalili Hrvaške ali njenih predstavnikov, da bi tudi na tak način poskusili ustvariti vzdušje za izboljšanje odnosov. Kot je še izjavil, se ni obremenjeval z današnjimi protesti proti njegovemu obisku, in poudaril, da ni četnik. A se na Hrvaškem dobro spomnijo, da je bil med vojno eden najtesnejših sodelavcev haaškega obtoženca Vojislava Šešlja ter spodbujal hrvaške Srbe k uporu proti Zagrebu. Hrvaška predsednica pa je obsodila sovražni govor in dejala, da ne smejo dovoliti osebam s političnega roba, da bi narekovale odnose med državama.

Predsednika sta ugotovila izboljšanje življenjskih pogojev hrvaške manjšine v Srbiji. Vučić pričakuje podobno tudi za srbsko manjšino na Hrvaškem.

Plenkovića ni bilo na večerjo

Vučić se je srečal tudi s predsednikoma hrvaške vlade in sabora, Andrejem Plenkovićem in Gordanom Jandrokovićem, ki nista bila navdušena nad povabilom hrvaške predsednice beograjskem gostu. Plenković je zapisal, da sta se ob delovnem kosilu pogovarjala o vseh odprtih vprašanjih, tudi o nasledstvu nekdanje SFRJ ter o odškodnini Srbije za razdejanja med vojno na Hrvaškem. Vnaprej se je opravičil, da ne bo na svečani večerji, ki jo je za Vučića organizirala Grabar-Kitarovićeva.

Za Vučića je bilo posebej pomembno srečanje z zagrebškim nadškofom in kardinalom Josipom Bozanićem, pred tem je obiskal tudi ljubljansko-zagrebško metropolijo. Obisk bo sklenil danes s srečanji s predstavniki srbske skupnosti, z Grabar-Kitarovićevo pa se bosta v Zagrebu udeležila tudi skupščine krovne organizacije srbske skupnosti na Hrvaškem, Srbskega narodnega sveta (SNV).