»Ničesar ne bomo metali stran,« so si najbrž rekli znanstveniki, ki so prišli na idejo, da bi se astronavti v vesolju nekoč lahko hranili s predelanimi človeškimi iztrebki.

Astronavti, ki se bodo v prihodnosti podali proti rdečemu planetu, bodo morali reciklirati vodo in hrano, saj bi transport vode in hrane za tako dolgo obdobje zavzel preveč prostora na vesoljskem plovilu.

Pasto bi uživali podobno kot nutello

Znanstveniki s pensilvanske univerze so prišli do ugotovitve, da bi se dalo z določenimi mikrobi človeške iztrebke predelati v »zdravo, proteinsko bogato snov«. Astronavti bi pasto lahko vmešali v smuti ali pa jo užili namazano na kruh, podobno kot nutello.

Vodja raziskave, ki jo je financirala NASA, je Christopher House, ki je svojo karierno pot posvetil proučevanju mikroorganizmov. Ukvarja se predvsem z raziskovanjem mikroorganizmov, ki so sposobni preživeti v najbolj ekstremnih okoljih, kakršno je denimo morsko dno. S tovrstnimi raziskavami je moč priti do spoznanj, kako se je razvijalo življenje na Zemlji in, ali bi Mars lahko potencialno omogočal preživetje mikroorganizmov.

House se študije o možnosti uživanja predelanih človeških iztrebkov sprva ni lotil pretirano resno. Nalogo je predal svojim študentom, da bi se na ta način »naučili nekaj o mikrobiologiji, hkrati pa počeli nekaj koristnega za NASO«. Kot je še povedal za Seeker, astronavti še ne bodo tako kmalu jedli svojih (predelanih) iztrebkov, jih pa po nekaterih študijah lahko uživajo krave. »Bolje je, če ne razmišljaš, kaj ješ,« se je pošalil.

Reciklaža človeških izločkov sicer ni povsem nova ideja. Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji že sedaj reciklirajo urin in tako pridobivajo pitno vodo.