Smučarski skoki za ženske so na olimpijskih igrah v Pjongčangu veljali za tisto disciplino, kjer je Slovenija po tihem pričakovala, da bi se lahko zgodil čudež v obliki prve kolajne. Na koncu do tega ni prišlo. S sedmimi mestom je bila najboljša Slovenka Nika Križnar, Ema Klinec je bila 14., Špela Rogelj 22., Urša Bogataj pa 30. Olimpijska prvakinja je postala Norvežanka Maren Lundby.

Pogoste prekinitve zaradi vetra

»Vsak razmišlja o kolajni. A tudi sedmo mesto je lep rezultat, tega se bom skušala veseliti. Po poskusni seriji sem si rekla, da ne bom ponovila iste napake. Ko sem v prvi seriji skočila, se mi je odvalil kamen od srca in sem si rekla, to je to. A to ni bil maksimum. Če bi oba skoka naredila enako dobra, bi bila še višje,« je Nika Križnar obžalovala skok v prvi seriji, ko je pristala pri 101 metru in bila sedma. V drugi seriji je bila daljša (104 m), a uvrstitve ni popravila. »V prvi seriji sem naredila napako s poznim odskokom. V drugi seriji sem to popravila, naredila lep skok in lep doskok ter dobila lepe ocene,« je dodala 17-letnica.

Tekma smučark skakalk se je podobno kot pri moških precej vlekla. Zaradi spremenljivega vetra so bile namreč pogoste prekinitve. »Škoda za preostala dekleta, ker so imela slabe razmere v zraku, a so se borila do konca. S tem vetrom je bilo težko. Veliko bolj zadovoljna bi bila, če bi bile razmere takšne kot dan prej. A tako je, vreme nekaterim ni bilo naklonjeno, meni je bilo,« je vremenske razmere na skakalnici v Pjongčangu pokomentirala Križnarjeva.

Ena tistih, ki niso imele sreče z vetrom, je bila Ema Klinec, ki je pristala na končnem 14. mestu. »Tekma je bila snežena, vetrovna in mrzla. S prvim skokom sem zadovoljna, glede na vse čakanje mi je dobro uspelo. Težko bi iztržila kaj več, nisem pa zadovoljna z drugim skokom, zmanjkalo mi je psihične energije in zavedala sem se, da je konec vrhunskega rezultata. Tako da je zadovoljstvo polovično,« je edini nastop v Pjongčangu ocenila Ema Klinec. Dodala je: »Sem razočarana, tega ne bom skrivala. Če si nekaj želiš in za nekaj garaš… Je pa res, da je treba garati naprej. Želela sem si med deset, ampak na olimpijskih igrah štejejo kolajne. Realno je bila sicer težko dosegljiva, a vedno se borim do konca in tudi tokrat sem se.«

Lundbyjeva s čudnim občutkom

Olimpijska prvakinja je postala Norvežanka Maren Lundby, ki je vodila že po prvi seriji. Srebrno odličje je osvojila Nemka Katharina Althaus, bronasto pa Japonka Sara Takanaši. »Leta in leta sem garala, tokrat pa se je ves trud poplačal. Vedela sem, da sem favoritinja za zmago, zato je bil pritisk velik, a sem vzdržala. Sanje so postale resničnost,« je po zmagi povedala Maren Lundby in razkrila, da je bila pred prvim skokom precej na trnih. »Imela sem čuden občutek. Kot da bo šlo nekaj narobe in da moj načrt ne bo uspešen. Pred drugim skokom so vsi dvomi izginili, kar se je poznalo tudi na dolžini. 110 metrov je izjemen dosežek.«