Iz TEB so sporočili, da bodo omenjena preverjanja izvajali vse do tehničnega pregleda in dodali, da so prvo obratovanje plinskega bloka na tekoče gorivo opravili v drugi polovici decembra.

Januarja so nato pripravljali oz. šolali obratovalno in vzdrževalno osebje, marčnemu tehničnemu pregledu pa bo sledilo poskusno obratovanje. Med tem bodo opravili garancijske meritve za ugotavljanje skladnosti tehničnih in ekoloških zahtev, poskusnemu obratovanju bosta sledila postopek pridobitve uporabnega dovoljenja in redno delovanje, so še zapisali. Direktor TEB Tomislav Malgaj je za STA povedal, da naj bi sicer gradnjo novega plinskega bloka končali predčasno in gradbeni rok prehiteli za nekaj mesecev.

Za naložbo bodo namenili 70 odstotkov lastnega denarja

Graditi so začeli aprila predlani in hkrati s tem začeli menjavo blokov, ki obratujejo od leta 1975. Za naložbo v skupni vrednosti 35 milijonov evrov bodo namenili 70 odstotkov lastnega denarja in razliko pokrili s posojili.

Štiridelno naložbo sicer sestavljajo gradbena dela, pomožni sistemi, elektro oprema in nabava ter montaža glavne tehnološke opreme. Ta bo stala 18,5 milijona evrov. Direktor je ob začetku gradnje pojasnil, da se obratovalno obdobje treh starih plinskih blokov kljub rednemu vzdrževanju in razmeroma malo obratovalnim uram izteka. Hkrati 40 let stara tehnologija ne ustreza sodobnim okoljskim merilom.

Nadomestni plinski blok bo močno povečal izkoristek plinske turbine, jedro glavne tehnološke opreme pa predstavljata industrijska plinska turbina SGT 8000 z nazivno močjo 53 megavatov in generator električne energije. Del glavne tehnološke opreme je tudi dizelski električni agregat, ki bo omogočal zagon plinske turbine v breznapetostnem stanju oz. t. i. temni zagon.

Novi plinski blok bo omogočal zagon do polne moči v manj kot 13 minutah, kar ustreza uveljavljenim merilom zagotavljanja terciarne rezerve. Za zdaj bodo zgradili le prvi nadomestni blok. V novozgrajeni stavbi je sicer prostor tudi za morebitno drugo turbino, o njeni gradnji naj bi odločali konec leta.