Terjatev, ki so predmet prodaje, so: do Engrotuša za 15,45 milijona evrov, do Tuša nepremičnin 35,69 milijona evrov, do Tuša Beograd za 9,61 milijona evrov.

Abanka je sicer le ena od bank upnic Tuša. Te so skušale poiskati kupca za Tuš, a se je prodajni postopek, ki se je začel v začetku leta 2016, po poročanju medijev končal brez izbire kupca. Nihče od ponudnikov, ki so bili v ožjem izboru, naj se namreč na koncu ne bi odločil za oddajo ponudbe, s katero bi zadovoljil pričakovanja bank upnic.

Pred dnevi je od nakupa Tuša odstopil svetovno znani vlagatelj in milijarder George Soros. Ta se je za nakup potegoval prek sklada Quantum Strategic Partners, umaknil pa naj bi se zaradi nadaljnje vloge lastnika Mirka Tuša v družbi, so poročali mediji.

Bančni konzorcij je skupaj prodajal približno 300 milijonov evrov terjatev do skupine Tuš.

Za časnik Večer so sicer v Tušu danes povedali, da so tudi sami v stiku z več investitorji, ki želijo kupiti vse terjatve, ki jih bodo prodajale banke. »S tistimi, ki vidijo poslovni potencial ter imajo namen nuditi podjetju dolgoročno podporo pri nadaljnjem razvoju,« so zapisali za Večer.

Ustanovitelj poslovnega imperija Tuš in nekdaj najbogatejši Slovenec sicer do nadaljnjega ne more več razpolagati s svojim premoženjem, je ta teden poročal Siol.net. Tožilstvo, ki proti direktorju in lastniku Engrotuša vodi več (pred)kazenskih postopkov, je od celjskega sodišča namreč zahtevalo in tudi doseglo začasno prepoved prodaje ali obremenitve njegovih nepremičnin. Očitajo mu, da si je zagotovil najmanj 1,25 milijona evrov neupravičene premoženjske koristi.

Preiskava proti Mirku Tušu

Na okrožnem državnem tožilstvu v Celju so za Siol.net potrdili, da proti Mirku Tušu vodijo preiskavo zaradi suma storitve kaznivih dejanj pri prenašanju blagovne znamke Engrotuša izven dosega rok upnikov. Novembra 2016 jih je prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga. Zaradi tega so tri največje banke upnice - NLB, SID banka in Gorenjska banka - zoper Mirka Tuša vložile kazensko ovadbo.

Postopek proti Mirku Tušu vodijo tudi na specializiranem državnem tožilstvu zaradi domnevno spornega prenosa blagovnih znamk Tušmobila. Potem ko je dolgo odlašal s prodajo mobilnega operaterja in zavračal ponudbe, ki jih je ocenjeval kot prenizke, se je leta 2014 o prodaji dogovoril s Telemachom. Pozneje so banke, ki so prejele večino od 110 milijonov evrov kupnine, izvedele, da se je Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še za prodajo Tušmobilove blagovne znamke, ki je bila na njihovo začudenje v lasti zakoncev Mirka in Tanje Tuš.

Tušev stoodstotni lastniški delež v krovnem podjetju Tuš holding, prek katerega je obvladoval trgovsko-zabaviščni imperij, je medtem že od leta 2011 zastavljen pri bankah in drugih upnikih. S tem je svoj imperij rešil pred bankrotom. V zameno za zastavo deleža so mu odobrili moratorij na odplačilo več sto milijonov evrov zapadlih dolgov, je še poročal omenjeni spletni portal.