Lee Jae Yong je podpredsednik podjetja Samsung Electronics in naslednik velikega Samsung imperija, katerega je v preteklem letu vpletel tudi v veliko korupcijsko afero. Obtožen je bil podkupovanja zaupnice takratne predsednice Južne Koreje Park Geun Hye z več milijoni ameriških dolarjev v zameno za politične usluge. Z donacijami naj bi Samsung dobil podporo južnokorejske vlade za veliko prestrukturiranje, ki bi okrepilo nadzor podpredsednika nad delovanjem celotnega podjetja.

Afera je predsednico takrat odnesla s položaja, saj naslednik Samsunga ni bil edini, ki so ga z njo povezali v koruptivnih poslih. Med vpletenimi podjetji sta bila tudi Hyundai in Daewoo. Lee je bil takrat obsojen za vrsto kaznivih dejanj, med njimi tudi podkupovanja in poneverbe dokumentov; ekipa, ki ga brani, pa še danes trdi, da so bila vsa takratna plačila izvršena brez njegovega vedenja.

Predsednikov boj proti korupciji se zdaj zdi manj resničen

V zaporu je služil petletno kazen, dokler je ni sodišče danes diskretno prekinilo. Najprej je njegovo prvotno kazen prepolovilo na 2 leti in pol, nato pa prekinilo obsodbo za podkupovanje in poneverbo, kar pomeni, da mu ni treba več služiti zaporne kazni. Lee-jeva prostost je za Samsung skupino dobra novica – že danes je cena delnic podjetja narastla, kar kaže, da se vlagatelji veselijo njegovega povratka.

Dogodek pa zna imeti tudi nekaj negativnih posledic, predvsem političnih. Južnokorejski predsednik Moon Jae In je namreč zmagal s kampanjo, ki je nagovarjala predvsem s čiščenjem s korupcijo prepletenega poslovnega prostora v Koreji. Mnogi pa bodo sodno odločitev videli kot dokaz, da predsednikove besede niso vsebovale prav veliko iskrenosti.