»Uh! Vendarle imamo vsaj še kanclerski položaj,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na twitterju zapisal poslanec CDU Olav Gutting.

Drugi poslanec CDU Christian von Stetten pa je trenutno sestavo prihodnje nemške vlade označil za »politično napako«.

Nezadovoljstvo znotraj CDU bi lahko povzročilo razburljiv izredni kongres stranke 26. februarja, na katerem bodo delegati glasovali o koalicijski pogodbi. Kongres bi lahko predstavljal prvi večji test politične avtoritete Merklove, odkar je pred 12 leti prvič postala kanclerka.

Člani CDU so nezadovoljni predvsem, ker je kanclerka v zameno za podporo novi veliki koaliciji SPD predala zunanje ministrstvo, ki ga bo vodil dosedanji vodja SPD Martin Schulz, in finančno ministrstvo, ki ga bo prevzel hamburški župan Olaf Scholz. SPD naj bi poleg tega pripadlo še ministrstvo za delo in socialne zadeve.

Vendar pa je vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer po pogajanjih povedal, da je bil SPD zelo vztrajen pri tem, da dobi ta tri ministrstva v zameno za pridružitev vladi.

Vodstvo CSU je sicer danes soglasno podprlo koalicijsko pogodbo, o njej pa bo med 20. februarjem in 4. marcem glasovalo še okoli 460.000 članov SPD.